Iranas apie branduolinį susitarimą: JAV priešiškumas tik didėja

  • Teksto dydis:

JAV priešiškumas Irano atžvilgiu kasdien didėja, nepaisant branduolinio susitarimo su Teheranu, istorinio susitarimo pirmųjų metinių išvakarėse, sekmadienį pareiškė aukšto rango Irano pareigūnas.

„Jungtinės Amerikos Valstijos darė viską, kad pristabdytų Irano pažangą“ po šio susitarimo, teigė užsienio reikalų ministro pavaduotojas Abbasas Araghchi (Abasas Aragčis), vyriausiasis Irano derybininkas dėl pernai sausio 16-ąją pasiekto susitarimo.

„Per pastaruosius 12 mėnesių stebėjome JAV ir kitų šalių atidėliojimus bei pažadų nevykdymą. Jų priešiškumas kasdien didėja“, – žurnalistams sakė A. Araghchi.

Susitarus tarp Teherano ir šešių galingųjų pasaulio valstybių, mainais už Irano branduolinės programos apribojimus buvo panaikinta virtinė tarptautinių sankcijų.

Susitarimui įsigaliojus, Irane išaugo naftos eksportas ir padidėjo investicijos į gamybą.

Tačiau Irano pareigūnai Vašingtoną kaltina susitarimo nesilaikymu ir kitomis sankcijomis dėl nebranduolinių klausimų, kurie užkirto kelią didiesiems Vakarų bankams grįžti į Iraną.

Politinių derybų nebus

Per rinkiminę kampaniją pernai dabartinis išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) žadėjo suardyti susitarimą, kuris laikomas svarbiu kadenciją baigiančio JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) laimėjimu.

A. Araghchi tvirtino, kad nėra skirtumo, kas šeimininkauja Baltuosiuose rūmuose, nes pagal tarptautinę teisę Vašingtonas privalo įgyvendinti susitarimą.

„Kas tai bebūtų – B. Obama ar D. Trumpas – JAV prezidentas įpareigotas atšaukti jam prieštaraujančius įstatymus“, – sakė A. Araghchi ir pridūrė, kad daugiau diskusijų su JAV pareigūnais nebus.

„Branduolinės derybos su amerikiečiais baigtos ir politinių derybų su jais nebebus, – pareiškė jis. – Mūsų akimis, viskas baigta“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių