Irako premjeras: Mosulą puolančios pajėgos juda greičiau nei tikėtasi

  • Teksto dydis:

Irako pajėgos, pradėjusios didelio masto puolimą Mosulo miestui iš džihadistų atkovoti, „puola greičiau nei tikėtasi“, ketvirtadienį sakė Irako premjeras Haideras al Abadi (Haideras Abadis).

„Puolame greičiau nei tikėjomės ir planavome“, – sakė H.al Abadi, kalbėdamas vaizdo ryšiu per tarptautinį forumą, organizuotą Prancūzijos ir Irako, kai šią savaitę buvo pradėtas puolimas.

Prancūzijos gynybos ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas) antradienį perspėjo, kad antrajam pagal dydį Irako miestui atkovoti gali prireikti „mėnesių“.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) per ketvirtadienio susitikimą sakė, kad džihadistai jau bėga į Raką – savo tvirtovę kaimyninėje Sirijoje.

„Negalime sau leisti daryti klaidų persekiodami teroristus, kurie jau palieka Mosulą ir (vyksta) į Raką, – sakė F. Hollande'as. – Negalime leisti tiems, kas buvo Mosule, išgaruoti.“

Prancūzijos prezidentas pridūrė: „Turime padaryti viską, kad būtų apsaugoti pažeidžiami civiliai, esantys kovos zonose ir (IS kovotojų) naudojami kaip gyvieji skydai.“

Ilgai lauktas Mosulo puolimas, kuriame dalyvauja maždaug 30 tūkst. karių, buvo pradėtas pirmadienį. Ši Irako karinė operacija – didžiausia po JAV pajėgų išvedimo 2011 metais.

H.al Abadi susitikimo dalyviams sakė: „Mūsų karas Mosule yra Irako karas už irakiečius, už Irako teritorijos gynimą.“

Maždaug dvidešimt šalių, tarp jų Jungtinių Valstijų, Turkijos, Irano, Persijos įlankos regiono šalių ir ES narių atstovai, dalyvauja šiame susitikime Paryžiuje, kuriam pirmininkauja prancūzų užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayrault (Žanas Markas Airo) ir Irako užsienio reikalų ministras Ibrahimas al Jaafari (Ibrahimas Džaafaris).

Jis buvo surengtas prieš kitą antradienį Paryžiuje įvyksiantį koalicijos gynybos ministrų susitikimą Mosulo puolimo pažangai įvertinti.

JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris (Eštonas Karteris) bus tarp trylikos derybose dalyvausiančių ministrų, sakė J.-Y.Le Driano padėjėjas.

Mosule, kurį džihadistai kontroliavo nuo 2014 metų birželio, IS lyderis Abu Bakras al Baghdadi (Abu Bakras Bagdadis) tą patį mėnesį paskelbė „kalifatą“ Irake ir Sirijoje.

„Mūšis už Mosulą yra lemiamas, nes juo smogiama į „Daesh“ prieglobsčio, kur jis norėjo kurti savo kalifatą, širdį“, – sakė F. Hollande'as, pavartodamas alternatyvų IS pavadinimą.

Mosulo praradimas, prognozuojama, suduos mirtiną smūgį IS, kaip teritorijas Irake kontroliuojančios jėgos, ambicijoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių