Irako muziejuje „Islamo valstybės“ džihadistai naikino antikines skulptūras

  • Teksto dydis:

„Islamo valstybės“ džihadistai ketvirtadienį paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matoma, kaip kovotojai Irake naikina senovines skulptūras, tarp jų stabus, kuriuos draudžia musulmonų tikėjimas.

Penkių minučių įraše įamžinta, kaip islamistai Mosulo muziejuje varto statulas ir kūjais daužo jas į gabalus.

Kitame epizode, kuris nufilmuotas šią vasarą sunitų ekstremistų užimtame mieste, pneumatiniu plaktuku jie darko didžiulo sparnuoto asirų buliaus snukį.

„Musulmonai, šie už manęs esantys dirbiniai yra senovės laikų žmonių stabai, kurie garbino juos, o ne Dievą“, – kalbėjo vienas barzdotas džihadistas į kamerą.

„Vadinamieji asirai, akadai ir kitos tautos turėjo lietaus, žemės, karo, dievus... ir mėgindavo juos palenkti aukodami“, – tęsė jis.

„Pranašas nuėmė ir palaidojo tuos stabus savo palaimintomis rankomis Mekoje“, – sakė jis, kalbėdamas apie musulmonų pranašą Mohammedą (Mohamedą).

Pasak ekspertų, tarp sunaikintų eksponatų yra originalų, rekonstruotų meno kūrinių ir kopijų.

Daugelis jų yra iš asirų ir partų eros laikų ir buvo pagaminti keletą šimtmečių prieš Kristų.

Dabar Irako asirai yra krikščionių mažuma, laikanti save šio regiono čiabuviais.

Kai kuriuos asirų kaimus „Islamo valstybės“ kovotojai užėmė ir gretimoje Sirijoje, kur pagrobė mažiausiai 220 asirų.

Džihadistai kontroliuoja antrąjį pagal dydį Irako miestą, Mosulą, užėmę jį birželį per puolamąją kampaniją ir užkariavę didelius šalies teritorijos plotus.

Jie sistemingai puldinėja mažumas pačiame Mosule ir aplink jį, griauna saugomo paveldo objektus, tuo sukeldami tarptautinį pasipiktinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių