Irake „emo“ jaunimas tampa žiaurių nužudymų aukomis

Irako paaugliai, kuriuos visuomenė laiko gėjais, Bagdade žiauriai žudomi, o šiitų draugovės platina taikinių sąrašus ir perspėja dėl tolesnių užpuolimų, praneša pareigūnai ir žmogaus teisių gynimo organizacijos.

Praėjusį mėnesį mažiausiai 15 paauglių, kurie „emo“ vadinami dėl prigludusių juodų drabužių ir netradicinių šukuosenų, buvo mirtinai užmėtyti akmenimis, mirtinai sumušti ar nušauti, sako medikai.

Taip pat pranešama, kad kai kuriems jų betono blokais buvo sutraiškytos galvos.

Žmogaus teisių gynimo organizacijos nurodo, kad žuvusiųjų skaičius yra daug didesnis, ir kaltina saugumo pajėgas tokių nusikaltimų dangstymu.

Liudininkai Bagdado šiaurėje esančiame Sadro rajone - konservatyviųjų šiitų bastione - praneša, kad viena „Pykčio brigadomis“ pasivadinusi grupuotė išplatino lapelius su 22 jaunuolių, kuriuos reikia „nubausti“, sąrašu.

„Griežčiausiai perspėjame kiekvieną ištvirkėlį, vyrą ir moterį, - sakoma tuose šiitų grupuotės lapeliuose. - Jeigu per keturias dienas nenutrauksite šio purvino akto, ant jūsų kris Dievo bausmė, (vykdoma) mudžahidų rankomis“.

Medikai pranešė, kad per pastarąjį mėnesį buvo nužudyta mažiausiai 15 jaunuolių, kurių septyni buvo užmėtyti akmenimis, penki - nušauti, o vienas - mirtinai sumuštas. Mažiausiai dvi aukos yra merginos.

Pavadinimas „Emo“ yra žodžio „emocionalus“ trumpinys, ir Vakaruose juo paprastai apibrėžiamas jaunimas, kuris klausosi alternatyviosios muzikos, rengiasi juodai ir darosi radikalias šukuosenas.

Tačiau Irake šis žodis dažnai tapatinamas su homoseksualumu, o homoseksualizmas dar yra tabu konservatyvioje islamiškoje šalyje.

Niujorke įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „International Gay and Lesbian Human Rights Commission“ pranešė, kad vasarį Irake kilus „naujai smurto prieš gėjus bangai“, buvo pagrobta, kankinama ir nužudyta beveik 40 žmonių.

Irako vidaus reikalų ministerija kovo 8 dieną paskelbė, kad nėra užregistravusi jokių gėjų ar „emo“ nužudymų ir kad pastarojo meto žmogžudystės sostinėje buvo įvykdytos iš „keršto arba socialinių, kriminalinių, politinių ar kultūrinių priežasčių“.

Šį smurto protrūkį kritikavo ir religiniai lyderiai. Šiitų dvasininkas Mohammedas al Yaqoubi (Mohamedas Jakubis) skelbia, kad bet kokia reakcija į „emo“ paauglius turėtų apsiriboti „patarimais, vadovavimu ir žiniomis“.

„Human Rights Watch“ 2009 metų rugpjūtį perspėjo, kad irakiečių grupuotės kankina ir žudo vyrus, kuriuos įtaria esant gėjais, ir apkaltino valdžią pro pirštus žiūrint į šį smurtą.

Ši organizacija, kurios būstinė taip pat įsikūrusi Niujorke, nurodo, kad tais metais šimtai vyrų buvo pagrobti, kankinami ir nužudyti, ir kad ta smurto banga kilo Bagdado Sadro rajone - radikalių pažiūrų šiitų dvasininko Moqtados al Sadro citadelėje.

Islamas homoseksualizmą draudžia, jam nepritariama arabų visuomenėse, be to, daugelyje Artimųjų Rytų valstybių jis yra paskelbtas už įstatymo ribų. Irake nėra įstatymo prieš homoseksualizmą, bet jį griežtai smerkia religiniai autoritetai.


Šiame straipsnyje: Įrakasemo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių