Interpolo vadovu pirmąkart išrinktas Kinijos pareigūnas

  • Teksto dydis:

Interpolas savo vadovu ketvirtadienį pirmąkart išsirinko aukšto rango Kinijos saugumo pareigūną, o šis sprendimas gali būti vertinamas prieštaringai, ypač dėl Pekino vykdomos agresyvios bėglių paieškų užsienyje kampanijos.

Viešojo saugumo viceministras Meng Hongwei (Meng Honvei) buvo išrinktas vadovauti pasaulinei policijos organizacijai per jos metinį visuotinį susitikimą Indonezijos Balio saloje, paskelbė Interpolas, kurio būstinė įsikūrusi Prancūzijoje.

Meng Hongwei – pirmasis šį postą užėmęs Kinijos pareigūnas, nurodė jo šalies valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“. Jis pakeis prancūzę Mireille Ballestrazzi (Mirej Balestrazi).

Šis žingsnis gali suteikti paspirtį Kinijos pastangoms susekti užsienyje gyvenančius įtariamus ekonominius nusikaltėlius ir korumpuotus pareigūnus, atsidūrusius prezidento Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) plačiai išreklamuotos kovos su kyšininkais kampanijos taikiklyje.

Pekinas pageidauja didesnio tarptautinio palaikymo šioms pastangoms, per kurias buvo sučiupta nemažai bėglių.

Vis dėlto šis vajus kai kurių vertinamas prieštaringai: jos skundžiasi, kad kinų teisėsaugos agentai veikdavo jų teritorijoje slapta, negavę vietos valdžios sutikimo arba leidimo.

2012 metais atėjęs į valdžią Xi Jinpingas pradėjo didelio masto kovą su korupcija, o daugiau kaip milijonas pareigūnų buvo nubausti, bet ši kampanija taip pat iškėlė klausimų, ar prezidentas stengiasi vykdyti reformas, ar tiesiog pradėjo negailestingus politinius valymus.

Interpolas yra tarpvyriausybinė organizacija, jo tinklas apjungia 190 šalių narių teisėsaugos agentūras, bet ši struktūra neturi arešto teisę turinčių agentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių