Indonezija ratifikavo Paryžiaus klimato sutartį

  • Teksto dydis:

Indonezija, viena didžiausių pasaulyje teršėjų šiltnamio dujomis, trečiadienį ratifikavo Paryžiaus sutartį, apibrėžiančią labiausiai Žemę teršiančių valstybių priemones klimato kaitai švelninti, tačiau aplinkosaugininkai skeptiškai vertina šios šalies planus mažinti visuotinį atšilimą.

Indonezijos parlamentas pritarė Paryžiaus sutarčiai, kuri buvo sudaryta praėjusį gruodį Prancūzijos sostinėje, ir prisidėjo prie kitų valstybių, jau ratifikavusių šį susitarimą.

Pagal jį visos šalys turi suplanuoti veiksmus, turinčius užtikrinti, kad pasaulio klimatas atšiltų ne daugiau negu dviem laipsniais pagal Celsijų, palyginus su padėtimi iki pramonės revoliucijos.

Sutartis turėtų įsigalioti lapkričio 4 dieną – anksčiau negu planuota iš pradžių – kadangi anksčiau šį mėnesį ją jau ratifikavo 55 šalys, atsakingos už 55 proc. pasaulyje išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų.

Savo planais Indonezija įsipareigojo sumažinti taršą mažiausiai 29 procentais iki 2030 metų, labiau saugoti miškus ir plėsti savo atsinaujinančios energijos sektorių.

Indonezijos salyne driekiasi nemaži drėgnųjų atogrąžų miškų ruožai. Bet daug jų pastaraisiais metais buvo iškirsta ir parduota medienai, palmių aliejaus gamybai bei celiuliozės fabrikams, todėl šalies skleidžiama tarša gerokai išaugo.

Ši valstybė taip pat įsipareigojo, su sąlyga, kad gaus tarptautinės finansinės pagalbos, savo taršą sumažinti 41 proc. iki 2030 metų.

Žaliųjų organizacijos kritikuoja šį įsipareigojimą dėl nepakankamo detalumo – pavyzdžiui, nenumatyta, kaip bus kovojama su miškų gaisrais, kurie kasmet kamuoja Indoneziją ir apgaubia visą regioną nuodingais dūmais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių