Indijos šventieji protestuoja prieš Gango užtvankas

Šimtai Indijos vadinamųjų sadhu, šventųjų, pirmadienį susirinko protestuoti prieš  numatytas daugiau nei 50 užtvankų statybas Gango upėje, kurią milijonai hinduistų laiko šventa.

Ir sadhu, ir aplikosaugininkai tvirtina, kad užtvankų projektai, siejami su hidroelektrinių  statyba prie Gango ir jo intakų, „užsmaugs“ pačią upę, jos šaltinius ir iškels pavojų visai gamtos ekologinei sistemai.

„Vyriausybė žudo mūsų motiną upę. Ji išdžius, jeigu bus pastatytos visos tos užtvankos“, - sakė svamis Mukteshwaras (Muktešvaras) iš „Ganga Mukti Mahasangram“ (Gango išgelbėjimo mūšio).

„Užtvankos sustabdys srauniosios upės tėkmę ir pavers ją srovele. Mūsų šventoji upė bus nukreipta gaminti energiją. Tai šokiruoja“, - kalbėjo jis.

Protestuojantys sadhu žadėjo paaukoti savo gyvybes, kad išgelbėtų Gangą. Daugiau nei dešimt jų pradėjo bado streiką Delio Džantar Mantaro rajone, kur  paprastai vyksta įvairaus pobūdžio protestai.

Hinduistai tiki, kad Gango vandenys gali išplauti jų nuodėmes ir išlaisvinti juos nuo pasikartojančio atgimimo rato.

Daugiau nei pustrečio tūkstančio kilometrų upė teka per penkias Indijos valstijas.

Neseniai Indijos laukinės gamtos apsaugos institutas paruošė ataskaitą, kurioje, aplinkosaugos sumetimais, siūloma atsisakyti 34 Gango užtvankų projektų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių