Imigracijos apribojimas JK darbuotojams didelės naudos neduos

  • Teksto dydis:

Prasta Jungtinės Karalystės ekonomikos perspektyva nusvers bet kokį potencialų darbo užmokesčio padidėjimą dirbantiems Didžiojoje Britanijoje, jeigu šaliai išstojus iš Europos Sąjungos bus apribota imigracija, perspėjama pirmadienį paskelbtoje ataskaitoje.

Imigracijos mažinimo priemonės ateityje galėtų turėti teigiamą poveikį kai kurių D. Britanijos darbuotojų pajamoms, tačiau jie taip pat pajustųbendro JK išstojimo iš ES pasekmes visai šalies ekonomikai, teigia ekspertai iš „Resolution Foundation“.

Jų analizė rodo, kad pastaraisiais metais dėl augančio imigracijos masto JK daugiausia sumažėjo valytojų, apsaugininkų ir pardavėjų darbo užmokestis. Ir jis iki 2018 metų padidėtų 0,2–0,6 proc., jeigu imigracijos mastas JK staiga sumažėtų iki dešimčių tūkstančių žmonių per metus, kas ir buvo vienas pagrindinių buvusio britų premjero Davido Camerono (Deivido Kamerono) tikslų.

Tačiau toks atlyginimo padidėjimas neapsaugotų nuo bendrų vadinamojo „Brexit“ pasekmių D. Britanijos ekonomikai, pažymi ekspertai.

JK centrinis bankas – Anglijos bankas – anksčiau šį mėnesį dėl „Brexit“ labiausiai šalies istorijoje sumažino ūkio prieaugio prognozę – nuo 2,3 proc. 2017 ir 2018 metais iki 0,8 proc. ateinančiais metais ir 1,8 proc. 2018 metais.

„Besitikintys atlyginimo padidėjimo dėl to, jog po „Brexit“ sumažės imigracija, veikiausiai nusivils, – sakė „Resolution Foundation“ analitikas Stephenas Clarke'as (Stivenas Klarkas). – Bet kokį padidėjimą nustelbs nuostoliai, kuriuos sukels dėl referendumo lėtėjanti šalies ekonomika.“

Imigracija buvo vienas pagrindinių klausimų, apie kurį buvo daug kalbėta prieš birželio 23 d. referendumą, kurio metu britai balsavo už šalies pasitraukimą iš Europos Sąjungos. Tačiau „Resolution Foundation“ ekspertai sako, kad apskritai imigracijos masto augimas per pastarųjų 10 metų beveik neturėjo įtakos D. Britanijos gyventojų atlyginimams.

Ekspertai taip pat perspėja, kad sumažėjusį imigracijos mastą labiausiai pajustų maisto ir drabužių gamintojai, taip pat namų personalo paslaugas teikiančios įmonės, kurios yra itin priklausomos nuo užsienio darbo jėgos.

Dabartinė britų premjerė Theresa May (Tereza Mei) yra pareiškusi, kad jos šalis užtikrins D. Britanijoje gyvenančių ES piliečių teises, jeigu bus užtikrintos kitose ES šalyse gyvenančių britų teisės po JK išstojimo iš ES, kas neturėtų įvykti anksčiau negu 2019 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių