Nuteisti į Graikiją pabėgę turkų karininkai

  • Teksto dydis:

Aštuoni turkų karininkai, kurie po praėjusios savaitės nesėkmingo bandymo įvykdyti perversmą pabėgo į Graikiją, ketvirtadienį stojo prieš teismą dėl neteisėto atvykimo.

Graikijos teismas skyrė jiems po du mėnesius laisvės atėmimo lygtinai už neteisėtą Graikijos sienos kirtimą. Lygtinumo sąlyga galios trejus metus.

Šie kariškiai, kuriuos išduoti reikalauja Turkija, kad galėtų teisti savoj šalyje dėl dalyvavimo perversme, paprašė prieglobsčio Graikijoje. Tad jie liks policijos areštinėje, kol jų bylos dėl prieglobsčio bus išnagrinėtos, kaip tikimasi, rugpjūčio pradžioje.

Tie kariškiai – du vadai, keturi kapitonai ir du seržantai – baiminasi dėl savo ir savo šeimų saugumo po nesėkmingo bandymo Turkijoje nuversti prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą (Redžepą Tajipą Erdohaną).

Priimdamas nutartį teismas atsižvelgė į aplinkybes, vertusias teisiamuosius veikti grėsmės sąlygomis. Pilotas buvo išteisintas dėl kaltinimo skrydžio taisyklių pažeidimu.

Turkų karininkų byla, kuri gali pabloginti šių NATO sąjungininkių santykius, yra nagrinėjama Graikijos šiaurėje esančiame Aleksandrupolyje, į kurį jie šeštadienį atskrido kariniu sraigtasparniu, pasiuntę pareigūnams nelaimės signalą. 

Graikija ir Turkija, kurios, kaip istoriškai susiklostė, yra senos priešininkės, 1952 metais tapo NATO narėmis. Pastaraisiais metais jų santykiai buvo smarkiai pagerėję, nors liko tokių trintį keliančių klausimų kaip ginčai dėl oro erdvės ir jūrų sienos.

Pernai Graikija taip pat kaltino Turkiją leidus tūkstančiams pabėgėlių ir migrantų, daugiausia – sirų, atplaukti prie jos krantų, kol kovo mėnesį įsigaliojo tą srautą sustabdęs susitarimas su Europos Sąjunga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių