H.Simmas prisipažino šnipinėjęs Maskvai

Už šnipinėjimą suimtas buvęs Estijos gynybos ministerijos pareigūnas prisipažino dirbęs Rusijos Užsienio žvalgybos tarnybai (SVR). Per tardymą Hermanas Simmas atskleidė, kokius slaptus dokumentus perdavė rusų agentams.

Apie tai ketvirtadienį pranešė Estijos dienraštis "Postimees". Laikraščio šaltinių teigimu, H.Simmas prisipažino, kad Sovietų Sąjungos laikais buvo KGB agentas. Vyras tikino esą su juo susisiekę SVR pareigūnai jį šantažo. Jie neva grasino paviešinsiantys žinias apie jo praeitį ir bendradarbiavimą su KGB. H.Simmas tikina būtent dėl šios priežasties ir sutikęs šnipinėti.

Tačiau laikraštis mano, kad taip šnipas tik bando teisintis. Dienraščio teigimu, H.Simmą tardantys pareigūnai yra įsitikinę, kad šnipinėti Rusijai jį paskatino "godumas ir valdžios alkis".

Per Estijos pareigūnų tardymą Rusijos žvalgybai dirbęs vyras prisipažino, kokius slaptus dokumentus ir kokiu būdu jis perdavę rusų agentams. 

H.Simmas nuo praėjusio dešimtmečio vidurio dirbo Estijos gynybos ministerijoje. Vadovaudamas su valstybės paslaptimis ir slaptos informacijos apsauga susijusiam skyriui jis gaudavo Estijai skirtą informaciją apie NATO. Yra duomenų, kad anksčiau H.Simmas kūrė slaptos informacijos apsaugos sietemą, kurią šaliai privalu turėti norint tapti NATO nare.

61-erių H.Simmas buvo suimtas rugsėjį kartu su žmona Heete Simm. Buvęs Estijos gynybos ministerijos pareigūnas įtartas neteisėtai rinkęs ir perdavinėjęs svarbią informaciją Rusijos agentams. Teigta, kad šnipas perduodavo slaptą informaciją, susijusią su ES, NATO ir Estijos valstybės paslaptimis.


Šiame straipsnyje: SimmŠnipasSVR

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių