Honkongo lydere išrinkta Pekino favoritė

  • Teksto dydis:

Naująja Honkongo administracijos vadove sekmadienį išrinkta Carrie Lam (Keri Lam) žada įveikti politinius nesutarimus. Tačiau demokratijos aktyvistai, nuogąstaujantys, kad šis pusiau autonominis regionas praras savo ilgai puoselėtas laisves, vadiną balsavimą apgaule.

Honkongas turi pusiau autonomijos statusą nuo 1997-ųjų, kai Didžioji Britaniją grąžino šią teritoriją Kinijai. Praėjus 20 metų nuo šio įvykio, baiminamasi, kad Pekinas nesilaiko perdavimo sutarties, kuria siekiama išsaugoti miesto ypatumus.

Buvusi valstybės tarnautoja C.Lam buvo laikoma Pekino favorite užimti Honkongo administracijos vadovo postą. Ji ir laimėjo balsavimą komitete, kurio dauguma narių yra lojalūs Kinijai.

Kritikai sako, kad C.Lam dar labiau paaštrins politinius nesutarimus, tačiau išrinktoji vadovė teigia norinti suvienyti miestą.

„Mūsų mieste Honkonge yra daug susiskaldymo ir nusivylimo. Mano prioritetas bus įveikti šią atskirtį,“ – pareiškė ji po balsavimo.

C.Lam pažadėjo išlaikyti pusiau autonominę Honkongo sąranga, pagrįstą principu „viena šalis, dvi sistemos“, ir išsaugoti pagrindines jo vertybes, tarp jų – saviraiškos laisvę ir nepriklausomą teismų sistemą.

Paklausta apie nuogąstavimus, kad Pekinas vis labiau stiprina savo valdžios gniaužtus, ji pareiškė, jog Honkongo administracijos ir Kinijos valdžios požiūriai į miesto statuso ir laisvių išlaikymą „nesiskiria“.

Sekmadienio balsavimas – pirmieji Honkongo vadovo rinkimai po to, kai, nepaisant masiniu protestų, pavadintų „Skėčių judėjimu“, 2014-aisiais nepavyko pasiekti reformų ir visiškai laisvų rinkimų.  

Dabartinis vyriausiasis administratorius Leung Chun-yingas (Leung Čuningas), kurį priešininkai laiko Pekino marionete, pasitrauks iš posto liepą po penkerių metų kadencijos. C.Lam, kuri yra pirmoji miestui vadovausianti moteris, buvo jo pavaduotoja.

Paskelbus, kad C.Lam nesunkiai įveikė savo artimiausią varžovą Johną Tsangą (Džoną Cangą), laikomą nuosaikesniu isteblišmento veikėju, išrinktoji vadovė susijaudinusi nusilenkė savo rėmėjams.  

C.Lam surinko 777 balsus, o už J.Tsangą balsavo 365 komiteto nariai. Trečiasis, liberaliausias kandidatas Woo Kwok-hingas (Vu Kvokhingas) gavo tik 21 balsą.

Komitetą iš viso sudarė 1194 narių, iš jų – maždaug trys ketvirtadaliai prokiniškosios stovyklos atstovai.

Demokratiškoji politinė stovykla itin nemėgsta C.Lam, nes ši palaikė Kinijos remiamą politinių reformų paketą, kuris 2014-aisiais sukėlė masinių protestų bangą.

Nusivylę aktyvistai ne kartą ragino suteikti Honkongui apsisprendimo teisę ar netgi visiškai atsiskirti nuo Kinijos.

Sekmadienį prie vietos, kur vyko balsavimas, susirinko šimtai protestuotojų, vadovaujamų  demokratijos aktyvisto Joshua Wongo (Džošua Vongo).

Netoliese skambant maršams valstybės ir miesto vėliavų apsuptyje stoviniavo Kinijos valdžios rėmėjai.

Opozicijos politikas Nathanas Law (Neitanas Lo), kuriam parlamentaro mandatas suteikė teisę balsuoti, sakė, kad paliks biuletenį tuščią.

„Tai vis tiek yra Pekino valdžios pasirinkimas“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis.


Šiame straipsnyje: Carrie LamHonkongasKinija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių