Homoseksualumo neslepianti Serbijos premjerė dalyvavo gėjų eitynėse

  • Teksto dydis:

Serbijoje pirmoji homoseksualumo neslepianti šios konservatyvios Balkanų šalies premjerė sekmadienį kartu su šimtais bendraminčių Belgrade dalyvavo gėjų parade sustiprintomis saugumo sąlygomis.

Parado dalyviai, kurie nešė vaivorykštės vėliavas, balionus ir transparantą su užrašu „Už permainas“, susirinkę žygiavo per miestą. Daugelis ėjo prie premjerės Anos Brnabič, sveikinosi ir pozavo asmenukėms.

„Mano žinia šiandien čia yra ta, kad vyriausybė gerbia visus piliečius, – žurnalistams sakė A.Brnabič. – Mes norime pasiųsti signalą, kad įvairovė stiprina mūsų visuomenę.“

Serbijos policija sekmadienio rytą metalinėmis tvoromis aptvėrė sostinės Belgrado centrą, kad būtų išvengta susirėmimų su ekstremistais, nepritariančiais viešiems gėjų reginiams.

A.Brnabič buvo išrinkta anksčiau šiais metais, Serbijai siekiant priimti pokyčius ir pagerinti savo įvaizdį kelyje narystės Europos Sąjungoje link. Gėjų aktyvistai Serbijoje gyrė A.Brnabič paskyrimą, kurį vadino svarbiu žingsniu kovoje už gėjų teises, bet sako, kad dar daug ką reikia padaryti.

Serbijos gėjai susiduria su puldinėjimu ir ekstremistų smurtu. Patį pirmąjį gėjų paradą aptemdė smurtas; daugiau kaip 100 žmonių buvo sužeisti per gėjų paradą 2010 metais, kai policija susirėmė su dešiniojo sparno grupėmis ir futbolo chuliganais. Keletą metų gėjų renginiai buvo uždrausti, bet vėl pradėta rengti jų paradus 2014 metais.

Sekmadienį virš sostinės skraidė sraigtasparniai. Šimtai policininkų buvo dislokuoti prie metalinių tvorų kelios valandos prieš paradą.

A.Brnabič pernai gėjų parade dalyvavo kaip ankstesnės vyriausybės, kuriai vadovavo dabartinis prezidentas Aleksandras Vučičius, viešojo administravimo ministrė.

Buvęs ultranacionalistas A.Vučičius, kuris dabar sako, kad pritaria Europos Sąjungai ir reformoms, atmetė kvietimus dalyvauti gėjų parade.


Šiame straipsnyje: Serbijagėjų eitynės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių