A. Hitlerio namo nugriovimo planai kelia naujas aistras

  • Teksto dydis:

Austrijos pareigūnų planai nugriauti namą, kuriame gimė Adolfas Hitleris, kelia naujas aistras – ekspertai priešinasi šio pastato sunaikinimui praėjus vos dienai nuo tokio sprendimo paskelbimo.

Po ilgų teisinių kovų su dabartiniu namo savininku pirmadienį Austrijos vidaus reikalų ministras Wolfgangas Sobotka (Volfgangas Sobotka) pranešė, kad minėtas šiaurinio Braunau miesto pastatas bus „nuverstas“, jog netaptų neonacių šventykla.

Jo vietoje iškils naujas pastatas, kuris bus atiduotas kokiai nors labdaros organizacijai arba vietos valdžiai, nurodė ministras austrų žurnalistams.

Pasak W.Sobotkos, toks sprendimas buvo priimtas, remiantis ekspertų komiteto rekomendacijomis.

Tačiau keletas iš 13 komisijos narių antradienį neigė, kad komisija būtų pritarusi planams nugriauti tą geltonos spalvos kampinį namą, kuriame 1989 metų balandžio 20 dieną gimė A.Hitleris.

„Nugriovimo galimybė buvo aiškiai paminėta (vyriausybės) pasiūlyme, bet negavo mūsų pritarimo“, – sakė Clemensas Jabloneris (Klemensas Jabloneris), buvęs Austrijos aukščiausiojo administracinio teismo pirmininkas bendrame pareiškime su istoriku Oliveriu Rathkolbu (Oliveriu Ratkolbu).

Vietoje jos komitetas pasiūlė „visiško architektūrinio perprojektavimo“ galimybę.

„Pastato nugriovimas prilygtų Austrijos nacistinės praeities nepripažinimui“, – sakoma komisijos narių pareiškime.

Atsakydamas į šią kritiką W.Sobotka antradienį nurodė, kad pagrindinis tikslas būtų panaikinti bet kokį pastato „panašumą“ į dabartinį namą, „ypač išorinę jo išvaizdą“.

Ar tam reikės visiškai nugriauti šį pastatą, dar galima aptarti, sakė jis žurnalistams Vienoje.

Remiantis komisijos ataskaitos kopija, ekspertų komisija pasisakė „prieš tai, kad pasato vietoje liktų tuščia erdvė“.

„Visiška šio pastato transformacija arba pašalinimas, iš principo, būtų tinkamas šios vietos ideologinės konotacijos ir emocinių ryšių su A.Hitleriu panaikinimui. Bet...išlieka būtinybė išsaugoti istorinį kontekstą“, – sakoma specialistų ataskaitoje.

„Fašizmui – ne“

Nors A.Hitleris tik kelias pirmąsias savo gyvenimo savaites praleido Braunau prie Ino miesto 15-ajame Zalcburgo priemiesčio (Salzburger Vorstadt 15) gatvės name, šis adresas jau dešimtmečius yra kaip rakštis Austrijai, nes pritraukia nacių garbintojus iš viso pasaulio.

Kasmet per A.Hitlerio gimtadienį antifašistai surengia mitingą prie šio pastato, greta paminklo „Už taiką, laisvę / ir demokratiją / tegu fašizmas niekada nepasikartos / milijonai mirusiųjų primena“ („Für Frieden, Freiheit / und Demokratie / nie wieder Faschismus / Millionen Toten mahnen“).

Apšiurusi valda istoriniame miesto centre yra tuščia nuo 2011-ųjų, kai vyriausybė įsivėlė į ginčą šio namo savininke, vietine gyventoja Gerlinde Pommer (Gerlinde Pomer).

Jos šeimai šis 800 kv. metrų pastatas priklausė daugiau kaip šimtą metų, išskyrus trumpą nacių valdymo laikotarpį.

1972 metais Austrijos vyriausybė pasirašė nuomos sutartį su G.Pommer ir panaudojo šias patalpas neįgaliųjų dirbtuvėms.

Tačiau šis susitarimas nutrūko prieš penkerius metus, kai G.Pommer atsisakė leisti imtis pastato renovacijos, kurios verkiant reikia.

Išsisukinėjimu pagarsėjusi savininkė atsisakė ir vis labiau nirštančios Vidaus reikalų ministerijos siūlymo nupirkti jos namą.

Liepą vyriausybė patvirtino įstatymo pataisą, leidžiančią vyriausybei perimti šį namą iš G.Pommer, kuri kas mėnesį iš jo nuomos gauna po 4800 eurų pelno.

Eksproprijavimo akto projektą, kuriame numatyta kompensacija poniai Pommer, šį antradienį turi svarstyti parlamentas.

W.Sobotka anksčiau minėjo, kad pataisa galėtų įsigalioti dar šiais metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vladas

Vladas portretas
Kam griauti,jei paskui reikes is naujo atstatyti.Mano asmenine nuomone,kad Hitleri gali reabilituoti.

Anonimas

Anonimas portretas
1989 metų balandžio 20 dieną gimė A.Hitleris. Tai ka Hitleris uz mane jaunesnis :D

vycka53

vycka53 portretas
vajeeeezau,tai HITLERIS dar gyyyyyyyvas.!!!!!!!!!!!!!!!!ir pagal straipsnio duomenis dar jaunesnis nei mano sunus!!!!!(citata is straipsnio) : namą, kuriame 1989 metų balandžio 20 dieną gimė A.Hitleris. Tai kas suklydo????????!!!!!!! Ar BNS ????????!!!!! ar klaipedos dienrastis??????!!!!!!TAisykit kuo skubiau ,kol dar nepasklido placiau viesose erdvese.TOKIU klaidu daryt negalima. APSIJUOKSITE.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių