H.Clinton gilinasi į aviatorės A.Earhart paslaptį

JAV valstybės sekretorė Hillary Rodham Clinton gilinasi į vieną didžiausių 20-ojo amžiaus paslapčių: amerikiečių aviatorės Amelios Earhart, kuri prieš 75 metus dingo virš pietinės Ramiojo vandenyno dalies, likimą.

Antradienį H.Clinton susitiks su istorikais ir mokslininkais iš pelno nesiekiančio fondo „The International Group for Historic Aircraft Recovery“ (TIGHAR), kuris birželį pradės naują A.Earhart lėktuvo „Lockheed Electra“ nuolaužų paiešką prie atokaus Nikumaroro atolo, dabar priklausančios salų valstybei Kiribačiui.

A.Earhart ir jos šturmanas Fredas Noonanas dingo 1937 metų liepos 2 dieną, skrisdami iš Naujosios Gvinėjos į JAV priklausančią koralinę Houlando salą centrinėje Ramiojo vandenyno dalyje. To meto paieškos buvo nevaisingos.

TIGHAR mano, kad A.Earhart ir F.Noonanas galėjo sugebėti nutūpti Nikumarore, tada vadintame Gardnerio sala ir kuriam laikui išgyventi. Kiti istorikai mano, kad jų lėktuvas nukrito į vandenyną, be to, vis dar egzistuoja daugybė, nors ir paneigtų, sąmokslo teorijų, kurių viena teigia, kad jie buvo JAV vyriausybės agentai ir kad juos prieš Antrąjį pasaulinį karą sučiupo japonai.

Vienas JAV aukšto rango pareigūnas sakė, jog nauja šiuolaikinių Nikumaroro salos nuotraukų analizė rodo, kad ten iš vandens gali kyšoti lėktuvo važiuoklės ratas. JAV administracija jokios oficialios pozicijos šiuo klausimu neturi ir pripažįsta, kad vyksta įnirtingi debatai.

Būsima ekspedicija sutaps su 75-osiomis A.Earhart išvykimo į tą lemtingą kelionę metinėmis. Jos tikslas buvo tapti pirmąja moterimi pasaulyje, apskridusia pasaulį. Ankstesni TIGHAR atstovų apsilankymai minėtoje saloje davė tam tikrų vaisių - buvo rasta daiktų, kurie galėjo priklausyti A.Earhart ir F.Noonanui ir kurie rodytų, kad jiedu po nutūpimo ant rifo galėjo išgyventi kelias dienas ar savaites.

JAV valstybės departamento pareigūnai sako, jog H.Clinton antradienio renginiu pasinaudos tam, kad savo autoritetu paremtų šią paiešką ir atkreiptų dėmesį į A.Earhart, kaip moterų pionierės ir amerikiečių drąsos pavyzdžio, palikimą. Valstybės sekretorės dalyvavimas taip pat akcentuos didelį Baracko Obamos administracijos suinteresuotumą Ramiojo vandenyno regionu.


Šiame straipsnyje: Amelia EarhartHillary Clinton

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių