Hagoje prasidėjo Ratko Mladičiaus teismas (papildyta)

Jungtinių Tautų (JT) tribunolas trečiadienį pradėjo nagrinėti karo nusikaltimais įtariamo buvusio Bosnijos serbų pajėgų vado Ratko Mladičiaus bylą, kurioje jis kaltinamas vienais iš didžiausių žiaurumų, įvykdytų Europoje po Antrojo pasaulinio karo.

70 metų R.Mladičiui pateikta 11 kaltinimų dėl genocido, karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui per 1992-1995 metais šioje Balkanų šalyje vykusį žiaurų karą, nusinešusį apie 100 tūkst. žmonių gyvybių ir privertusi dar 2,2 mln. gyventojų palikti savo namus.

Buvęs Bosnijos serbų pajėgų vadas buvo suimtas Serbijoje šiemet gegužę po 16 metų trukusio slapstymosi ir perkeltas JT sulaikymo centrą Hagoje

Tarp R.Mladičiui inkriminuojamų nusikaltimų - 1995 metais įvykusių Srebrenicos žudynių organizavimas, per kurias buvo nužudyti beveik 8 000 tūkstančių musulmonų vyrų ir berniukų.

Jis taip pat laikomas atsakingu dėl 44 mėnesius trukusios ir 1995-ųjų lapkritį pasibaigusios Sarajevo apsiausties, per kurią žuvo 10 tūkst. žmonių.

Prasidėjus posėdžiui, šios bylos prokuroras Dermotas Groome'as pareiškė, kad R.Mladičius turėjo „nusikalstamą tikslą vykdyti etninį valymą Bosnijoje“.

Jeigu Tarptautinio tribunolas buvusiai Jugoslavijai (TTBJ) R.Mladičių pripažins kaltu, jam grėstų laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

„Kaltintojai pateiks įrodymų, kurie be jokių pagrįstų abejonių atskleis, kad ponas Mladičius pridėjo ranką prie kiekvieno iš šių nusikaltimų“, - pridūrė D.Groome'as po to, kai savimi pasitikintis kaltinamasis, vilkintis tamsiai pilką kostiumą ir pasirišęs raštuotą kaklaraištį, sarkastiškai paplojo į teisėjams, kai šie įžengė į teismo salę.

R.Mladičius padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą dėl jam pateiktų kaltinimų per ankstesnį teismo posėdį pernai birželį.

Prie teismo rūmų 25 moterys, priklausančios „Srebrenicos motinų“ organizacijai, atstovaujančiai šių žudynių aukoms ir našlėms, surengė demonstraciją.

„Jis - didžiausias skerdikas Balkanuose ir pasaulyje“, - 65 metų Munira Subasič sakė naujienų agentūrai AFP. Ši moteris neteko 22 artimųjų, nužudytų Bosnijos serbų pajėgų, kurios įsiveržė į Srebrenicos anklavą 1995 metų birželį.

„Žiūrėsiu jam į akis ir paklausiu, ar jis atgailauja“, - pridūrė M.Subasič, kuri sakė stebėsianti teismo posėdį iš balkono teismo salėje.

Likus dviem dienoms iki bylos nagrinėjimo pradžios R.Mladičiaus advokatai paprašė atidėti procesą šešiems mėnesiams, sakydami, kad jiems reikia daugiau laiko pasiruošti gynybai.

TTBJ pirmininkas Nyderlandų teisėjas Alphonsas Orie prasidėjus posėdžiui sakė tebesvarstantis, ar atidėti šią bylą, nes kaltintojai yra padarę „reikšmingą klaidą“, kuri gali sutrikdyti proceso eigą.

Per kelis ankstesnius ikiteisminius posėdžius senyvo amžiaus buvęs generolas mažai kalbėjo, tik skundėsi savo prasta sveikata ir prašė A.Orie leisti jam dėvėti karinę uniformą.

Jo advokatas Branko Lukičius sakė, kad R.Mladičius patyrė tris insultus 1996, 2008 ir 2011 metais ir kad jam iš dalies paralyžiuota dešinė kūno pusė.

R.Mladičiaus teismas tęsis ketvirtadienį, o vėlesnis posėdis vyks gegužės 29 dieną.

Manoma, kad iki nutarties paskelbimo gali praeiti dar treji metai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių