Hadžas: daugiau nei 2 mln. musulmonų susirinko maldai

Daugiau nei du milijonai musulmonų pirmadienį pradėjo rinktis ant Arafato kalno ir prie jo esančioje lygumoje, atlikdami hadžo - didžiausios pasaulyje kasmetės piligriminės kelionės apeigas.

Apie 5 val. vietos (ir Lietuvos) laiku dešimtys tūkstančių maldininkų jau buvo išėję savo stovyklų Minoje, esančioje už maždaug 10 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Arafato. Daugelis jų rytą meldėsi Namiros mečetėje arba prie kelio.

Dauguma kitų piligrimų bus išvežti prie kalno apie vidurdienį.

Susirinkimas Arafato lygumoje laikomas sekmadienį prasidėjusio hadžo kulminacija. Šiemet į netoli nuo Arafato esantį musulmonų švenčiausią miestą Meką suplūdo daugiau nei du milijonai maldininkų. Dauguma jų apsistojo Minos palapinių mieste, kuriame gyvenimas kasmet atgyja tik per penkias dienas trunkantį hadžą.

Tekant saulei aukščiausia Arafato viršūnė Džabal al Rahma (Malonės kalnas) pabalo nuo baltus drabužius vilkinčių maldininkų, kurie užkopė ant slidžių uolų ir visą dieną skirs maldai bei susikaupimui.

Tačiau dauguma piligrimų pasilieka lygumoje.

Maždaug 60 metrų aukščio granito kalvos, kurios ilgis ir plotis - apie 200 metrų, viršūnėje stovi keturių metrų aukščio stulpas, žymintis vietą, kurioje pranašas Muhammadas (Muhamadas) pasakė savo paskutinį hadžo pamokslą.

Piligrimai veržėsi paliesti balto betoninio stulpo, o kai kurie iš jų verkė. Stulpo apačia nuo žmonių prisilietimų patamsėjusi, tačiau šis statinys nelaikomas turinčiu kokią nors religinę prasmę.

Ultrakonservatyvios Saudo Arabijos karalystės religinėje erdvėje neseniai buvo kilę įnirtingi debatai, kai nuogąstaujant, kad Šachesu vadinamo stulpo gerbimas gali būti stabmeldystė, buvo pasiūlyta jį nugriauti.

Saulei nusileidus maldininkai iškeliaus į Muzdalifos vietovę, esančią pusiaukelėje tarp Arafato kalno ir Minos, kur apsistos nakčiai.

Antradienį, pirmąją Id al Adhos - Aukojimo šventės - dieną, maldininkai po ryto maldų grįš į Miną,kur atliks pirmąjį simbolinio akmenų mėtymo į Šėtoną etapą ir rituališkai paaukos kokį nors gyvulį, paprastai - ėriuką.

Šiemet nuo pat to laiko, kai maldininkai pradėjo rinktis Mekoje, jokių pranešimų apie rimtus incidentus nebuvo. Mekos Didžioji mečetė buvo užtvindyta tikinčiaisiais - penktadienį pagrindinėse savaitės maldose čia dalyvavo maždaug 1,7 mln. tikinčiųjų.


Šiame straipsnyje: musulmonaiHadžasmaldaislamas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių