H. Clinton paskelbė D. Trumpą grėsme JAV demokratijai

  • Teksto dydis:

Hillary Clinton (Hilari Klinton) ketvirtadienį užsipuolė savo tikėtiną varžovą prezidento rinkimuose Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą), kurį pavadino grėsme JAV demokratijai ir žmogumi, netinkamu būti prezidentu.

Tai kol kas vieni griežčiausių jos komentarų apie numanomą Respublikonų partijos kandidatą.

„Grėsmė, kurią kelia Donaldas Trumpas, yra tokia dramatiška mūsų šaliai, mūsų demokratijai ir mūsų ekonomikai“, – interviu CNN sakė buvusi valstybės sekretorė.

„Žinau, koks sunkus šis darbas, ir žinau, kad mums reikia pastovumo, kaip ir stiprumo bei proto, – sakė ji. – Ir aš padariau išvadą, kad jis netinkamas būti Jungtinių Valstijų prezidentu.“

Šis pareiškimas reiškia jos pozicijos D.Trumpo atžvilgiu griežtinimą.

Gegužės 3 dieną H.Clinton atsisakė pateikti tiesų atsakymą į MSNBC klausimą, ar D.Trumpas yra tinkamas būti vyriausiuoju pajėgų vadu, nors sakė, jog Niujorko milijardierius „niekaip neparodė, kad supranta šios atsakomybės rimtumą“.

H.Clinton ketvirtadienio kritika buvo skaudesnė ir nepaliko abejonių dėl to, kad nuo šiol kovos bus nuožmios, galbūt iki pat lapkričio 8-ąją įvyksiančių JAV prezidento rinkimų.

Ji atkreipė dėmesį į D.Trumpo neseniai pareikštą kritiką aukštiems JAV sąjungininkės Didžiosios Britanijos pareigūnams, jo deklaruotą norą susitikti su Šiaurės Korėjos diktatoriumi, jo įvertinimą, kad NATO yra „atgyvenęs“, ir pasiūlymą sudaryti sąlygas turėti branduolinį ginklą tokioms šalims, kaip Japonija ar Pietų Korėja.

Tokios pozicijos yra „pavojingos“, sakė H.Clinton ir pridūrė, kad D.Trumpo pareiškimų, kuriuos jis padarė nuo savo prezidentinės kampanijos pradžios, įskaitant raginimą uždrausti musulmonams atvykti į JAV, visuma sudaro nerimą keliantį „modelį“.

„Galvoju, jei panagrinėji daugelį jo neatsakingų, neapgalvotų, pavojingų komentarų, neatrodo taip, tarsi kažkas paprasčiausiai sakytų kažką spontaniškai“, – sakė H.Clinton.

Dėl D.Trumpo musulmonams priešiško tono Vašingtonui būtų sunkiau dirbti su Artimųjų Rytų vyriausybėmis kovojant su ekstremizmu, sakė ji.

„Matėme, kaip Donaldu Trumpu iš esmės naudojamasi kaip verbuotoju, kad daugiau žmonių prisidėtų prie terorizmo reikalo, – sakė H.Clinton. – Kai sieki Jungtinių Valstijų prezidento posto, visas pasaulis klausosi ir stebi.“

H.Clinton taip karingai kalbėjo kone deklaravusi pergalę prieš Bernie Sandersą (Bernį Sandersą) kovoje už Demokratų partijos kandidato į prezidentus statusą.

„Aš būsiu savo partijos kandidatė. Tai jau atlikta, – sakė ji. – Iš tikrųjų nėra galimybės, kad nebūsiu.“

Balsuoti liko tik šešioms Amerikos valstijoms ir H.Clinton persvara, kalbant apie užsitikrintą partijos suvažiavimo delegatų, tarp jų – vadinamųjų superdelegatų, skaičių, yra didžiulė.

Ji jau yra užsitikrinusi 2 297, o B.Sandersas – 1 527 delegatų paramą, rodo CNN kaupiami duomenys. Pretendentui reikia 2 383 delegatų paramos, kad būtų paskelbtas partijos kandidatu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių