H. al Abadi: nuo tremtinio iki Irako premjero

  • Teksto dydis:

Haidaras al Abadi (Haidaras Abadis), kuriam pirmadienį buvo patikėta formuoti naują Irako vyriausybę, yra buvęs tremtinys ir ilgametis parlamento narys, kuris iki paskyrimo premjeru buvo Nuri al Maliki artimos aplinkos žmogus.

„Šalis dabar jūsų rankose“, – pasakė prezidentas Fuadas Masumas H.al Abadi (Haidarui Abadžiui), priėmęs šiitų parlamentinės frakcijos sprendimą paskirti jį premjeru.

Darbą baigiantis premjeras N.al Maliki griežtai sukritikavo šį žingsnį, teigdamas, kad iš jo neteisėtai buvo atimta galimybė dirbti trečią kadenciją.

H.al Abadi ėjo ryšių ministro pareigas laikinojoje vyriausybėje, sudarytoje po to, kai 2003-aisiais buvo nuverstas Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) režimas, ir priklauso N.al Maliki partijai „Dawa“.

„Iki pastarojo meto jis buvo tarsi N.al Maliki pakaitalas“, - sakė naujienlaiškio „Inside Iraqi Politics“ leidėjas ir vyriausiasis redaktorius Kirkas Sowellas (Kirkas Sauelas).

„Niekada nemačiau tarp jų rimtesnių nuomonių skirtumų“, - pridūrė jis.

1952-aisiais gimęs H.al Abadi į parlamentą buvo išrinktas 2006 metais, vadovavo Ekonomikos, investicijų ir atkūrimo komitetui, o vėliau - Finansų komitetui.

Šių metų liepą jis buvo išrinktas parlamento vicepirmininku.

„Haidaras yra labai draugiškas, betarpiškai bendraujantis žmogus“, - sakė teisės ekspertas ir knygos „Kova už Irako ateitį“ (The Struggle for Iraq's Future) autorius Zaidas al-Ali (Zaidas Alis).

„Žmonės... sutinka, kad su juo labai lengva bendrauti. Pakalbėjus su juo nereikia žvalgytis per petį, nereikia bijoti jam nepritarti“, - sakė Z.al-Ali.

H.al Abadi, kaip ir N.al Maliki bei kitos įtakingos Irako politinės figūros, ne vienus metus praleido tremtyje užsienyje.

Jis gyveno Didžiojoje Britanijoje, kur 1981 metais baigė Mančesterio universitetą, gavęs elektronikos ir elektros inžinerijos daktaro laipsnį. Užsienyje jis praleido beveik visą laikotarpį, kai Iraką valdė Saddamo Husseino režimas.

H.al Abadi tinklalapyje skelbiamoje jo biografijoje rašoma, kad du jo broliai praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pradžioje buvo areštuoti už tai, kad priklausė režimui oponavusiai partijai „Dawa“, ir vėliau jiems buvo įvykdyta mirties bausmė.

Trečiasis H.al Abadi brolis dėl tų pačių kaltinimų buvo dešimčiai metų pasiųstas už grotų.

Jei paskirtajam premjerui pavyks per ateinančias 30 dienų suformuoti vyriausybę, jo šiame poste lauks itin sunkūs uždaviniai.

Irake klesti korupcija, prastai užtikrinamas svarbiausių komunalinių paslaugų teikimas, o šalis smarkiai pasidalijusi religiniu ir etniniu pagrindu.

Tačiau neabejotinai didžiausias iššūkis jo laukia sprendžiant saugumo problemas. Džihadistų vadovaujami sunitų sukilėliai šiuo metu kontroliuoja didžiules teritorijas penkiose Irako provincijose, o kiekvieną mėnesį per išpuolius žūsta šimtai žmonių.

2013 metų balandį per šalį pradėjus ristis naujai smurto bangai, N.al Maliki mėgino jį pažaboti karine jėga, nesutikdamas padaryti nuolaidų savo oponentams, ypač sunitų mažumos nariams.

Tačiau akivaizdu, kad neįtraukus sunitų į politinį šalies valdymą bus nepaprastai sunku sumažinti šalį krečiančio smurto mastą.

Iranas palaiko paskirtąjį Irako premjerą al Abadi

Iranas, iki šiol buvęs svarbus kadenciją baigiančio Irako premjero Nuri al Maliki (Nurio Malikio) sąjungininkas, antradienį pareiškė remiantis teisinį jo įpėdinio paskyrimo procesą, turintį atvesti į valdžią Haidarą al Abadi (Haidarą Abadį).

Šis pranešimas yra pirmasis oficialus signalas, kad N.al Maliki nebegali tikėtis Teherano šiitų lyderių ir politikų palaikymo jo siekiui likti prie Bagdado vyriausybės vairo trečią kadenciją.

Irano aukščiausiojo lyderio didžiojo ajatolos Ali Khamenei (Alio Chamenėjaus) sekretorius Ali Shamkhani (Alis Šamchanis), atstovaujantis jam Aukščiausioje nacionalinio saugumo taryboje, tokią poziciją išdėstė per Teherane surengtą susitikimą su Irano ambasadoriais, nurodė naujienų agentūros „Fars“ ir „Mehr“.

„Irako konstitucija apibrėžia, kad premjeras yra išrenkamas didžiausios frakcijos parlamente“, – sakė A.Shamkhani.

Irano įtaka buvo svarbi užtikrinant, kad N.al Maliki liktų premjero poste antrai kadencijai po visuotinių rinkimų 2010 metais, kurie aiškaus nugalėtojo neiškėlė.

Nors N.al Maliki koalicija užsitikrino daugiausiai mandatų šalies parlamente per balandį vykusius rinkimus, nacionalinę politiką aptemdė didelis džihadistų puolimas šalies šiaurėje, kurio vyriausybės vadovui nesisekė sustabdyti.

Pirmadienį naujai išrinktas Irako prezidentas Fuadas Masumas pavedė H.al Abadi, iki šiol dirbusiam parlamento pirmininko pavaduotoju, suformuoti naują vyriausybę, nors N.al Maliki giržetai nepritarė tokiam žingsniui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių