Gyvenimo nuopolis pavertė teroristu?

Dar visai neseniai Faisalo Shahzado (nuotr.), kuris prispažino praėjęs apmokymus teroristų Pakistane ir rengęs išpuolį Niujorko Taimso aikštėje, gyvenimą buvo galima laikyti pavydėtinu.

Emigravęs iš Pakistano, kur Pešavare gyveno pasiturinčioje šeimoje, jis gavo JAV pilietybę, įgijo verslo magistro laipsnį, vedė išsilavinusią merginą, su kuria susilaukė dviejų vaikų ir nusipirko namą Konektikuto priemiestyje, kur daugiausiai įsikūrę vidurinės klasės atstovai.

Tačiau per kelis pastaruosius metus F.Shahzado gyvenimas sugriuvo tarsi kortų namelis. Jis išėjo iš darbo pasaulinėje rinkodaros įmonėje, kurioje dirbo trejus metus, neteko užstatyto namo ir įsikėlė į butą skurdžiame Bridžporto miesto rajone.

Na o praėjusią savaitę, kaip tvirtina pareigūnai, jis atvairavo į Niujorko Taimso aikštę užminuotą visureigį, kurį ketino čia susprogdinti.

Savadarbis sprogstamasis užtaisas nesprogo, o F.Shahzadas buvo areštuotas lėktuve Niujorke, kai ketino sprukti iš šalies.

Pareigūnai sako, kad jis bendradarbiauja su tyrėjais ir prisipažino, jog gimtajame Pakistane buvo apmokytas, kaip pasigaminti bombą.

Kartais F.Shahzado kaimynams jo elgesys atrodydavo keistas. Jis nustebino beveik nepažįstamą nekilnojamojo turto agentą savo tiesmukais komentarais apie prezidentą George'ą W.Bushą ir karą Irake.

"Jis užsiminė, kad jam nepatinka Busho politika Irake", - sakė Igoris Djuričius, atstovavęs F.Shahzadui, kai šis 2004 m. pirko namą.

Pasak I.Djuričiaus, jis nepamena, ką tiksliai apie G.W.Bushą pasakė F.Shahzadas, bet "mintis buvo tokia, kad prezidentas nežino, ką daro, o tai, ką jis daro, yra blogai."

"Nežinau, ar jis minėjo Rugsėjo 11-ąją", - sakė nekilnojamojo turto agentas, pridūręs, jog F.Shahzadas "kažką kalbėjo apie tai, jog Irakas su niekuo nesusijęs."

30-metis F.Shahzado tėvas yra buvęs Pakistano oro pajėgų aukščiausio rango karininkas, sakė Kifyatas Ali. Jis yra F.Shahzado tėvo pusbrolis.

1998 m. pabaigoje F.Shahzadas gavęs studento vizą atvyko į Jungtines Valstijas. Jis lankė paskaitas dabar jau uždarytame Pietryčių universitete Vašingtone, vėliau mokėsi Bridžporto universitete, kur 2000 m. įgijo kompiuterijos ir informacinių sistemų bakalauro laipsnį.

"Jis buvo simpatiškas, malonus, bet niekuo neišsiskiriantis vaikinas, - agentūrai AP sakė Williamas Greenspanas, Bridžporto universiteto verslo studijų paskutinio kurso studentų patarėjas. - Toks, kuris ateina ir studijuoja taip, kaip reikia, kad laiku baigtų universitetą."

"Jei ne šis įvykis, veikiausiai būčiau jį pamiršęs, - sakė W.Greenspanas. - Jis neišsiskyrė."

2002 m. F.Shahzadas gavo kvalifikuotiems darbuotojams suteikiamą H1-B vizą. Vėliau jis grįžo studijuoti į Bridžporto universitetą, kur 2005-aisiais įgijo verslo administravimo magistro laipsnį.

2004 m. F.Shahzadas su žmona Huma Mian už 273 tūkst. dolerių įsigijo naujos statybos namą Ferfildo apygardos Šeltono mieste, kuris priklauso vadinamajai Konketikuto Auksinei pakrantei.

Huma Mian, kaip ir jos vyras, įgijo gerą išsilavinimą. 2004 m. moteris baigė Kolorado universitetą Boulderyje, kur studijavo buhalterinę apskaitą ir įgijo bakalauro laipsnį.

Socialiniame tinkle "Orkut" ji rašo, jog yra "apolitiška", moka anglų, puštūnų, urdu ir prancūzų kalbas, taip pat jaučia silpnybę "madai, batams, rankinėms, apsipirkimui (!) ir, žinoma, Faisalui." Vienoje iš nuotraukų matyti besišypsantis F.Shahzadas, o šalia yra prierašas: "ką galiu pasakyti... jis man yra viskas."

Praėjusiais metais pora buvo priversta palikti savo namus.

Jų buvęs kaimynas Davonas Reidas ir jo mergina Heatherlee Tyler pasakojo, kad F.Shahzadas su žmona labai skubiai išsikėlė, palikdami namuose baisią netvarką, daug maisto, sudužusių indų ir kūdikių maistelį spintelėse.

Pasak jų, pora sukrovė likusią savo mantą į spintą viršutiniame namo aukšte esančiame miegamajame kambaryje. H.Tyler sakė poros namuose ant grindų mačiusi vabalų ir dėmių.

"Atrodė, kad vieną dieną jie susirinko viską, ką norėjo, ir paprasčiausiai išėjo", - sakė D.Reidas.

Pasak jo, F.Shahzadas buvo draugiško būdo, tačiau turėjo kai kurių keistų įpročių - pavyzdžiui, bėgiodavo naktį, vilkėdamas tamsius drabužius.

F.Shahzadas nuo 2006 m. vidurio iki praeitų metų gegužės dirbo jaunesniuoju finansų analitiku reklamos kompanijoje "Affinion Group" Norvolko mieste. Tos firmos atstovas spaudai Michaelas Bushas sakė, kad F.Shahzadas užėmė žemo rango pareigas, susijusias su kompanijos biudžetu bei pajamų prognozavimu ir kad jis išėjo iš darbo savo noru.

Tačiau jis nesugebėjo išsimokėti 200 tūkst. dolerių paskolos namui Šeltone įsigyti, ir šiuo metu tas nekilnojamasis turtas yra areštuotas, rodo teismo dokumentai. F.Shahzadas paėmė būsto paskolą 2004 m., o tas namas priklausė jam ir H.Mian.

F.Shahzado kaimynai Bridžporte sakė, kad jis buvo užsisklendęs ir retai kada bendraudavo arba stabtelėdavo pasišnekučiuoti.

"Jis paprastai vaikštinėdavo vienas; paprastai atrodydavo vienišas ir prislėgtas", - sakė Nejilia Gayden.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių