Grybų ir mandarinų diplomatija: Seulas ir Pchenjanas apsikeitė valgomomis dovanomis

  • Teksto dydis:

Pietų Korėja išsiuntė Šiaurės Korėjai 200 tonų mandarinų atsidėkodama už anksčiau Pchenjano atsiųstą itin vertinamų grybų siuntą, pirmadienį pranešė Seulas.

Pietų Korėja tęsia pastangas pagerinti santykius su branduolinį ginklą turinčia kaimyne, nors pagrindinė jos saugumo partnerė Amerika reikalauja  toliau spausti Pchenjaną, kol jis visiškai atsisakys branduolinių ginklų.

Mandarinai – tikra retenybė Šiaurės Korėjoje – buvo išskraidinti į Pchenjaną keturiais reisais iš pietinės Čedžu salos, kur jie buvo užauginti. Paskutinis lėktuvas su mandarinų kroviniu į Šiaurės Korėją išskrido pirmadienio popietę vietos laiku.

Šiais vaisiais Seulas atsidėkojo už anksčiau Pchenjano atsiųstas dvi tonas Macutakės baltikų (Tricholoma matsutake). Grybai Seului buvo pasiųsti per rugsėjį surengtą Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) ir Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino (Mun Džejino) susitikimą.

Šie delikatesu laikomi grybai, kurie, kaip tvirtinama, padeda išvengti širdies ligų ir diabeto, buvo išdalyti pietų korėjiečių šeimoms, atskirtoms nuo savo artimųjų Šiaurės Korėjoje.   

Macutakės baltikai yra viena pagrindinių Šiaurės Korėjos eksporto į Kiniją prekių.

„Mandarinai yra itin populiarūs Pietų Korėjoje, o paprasti šiaurės korėjiečiai paprastai neturi galimybės jų įsigyti“, – sekmadienį sakė Moon Jae-ino atstovas spaudai. 

Prezidentūra nenurodė mandarinų siuntos vertės, tačiau vietos žiniasklaida skelbia, kad ji turėjo atsieiti apie 400–500 mln. vonų (308–388 tūkst. eurų)

Opozicijai priklausantys politikai neigiamai įvertino šį žingsnį. 

„Tokie veiksmai kertasis su dabartine tarptautinės bendrijos atmosfera“, – rašoma partijos „Laisvoji Korėja“ frakcijos parlamente vadovo Song Hee-kyungo (Song Hikjungo) išplatintame pareiškime.

„Pietų korėjiečiams iki gyvo kaulo įgriso tokie sentimentalūs žingsniai“, – priduriama jame.

Taikaus kurso šalininkas Moon Jae-inas, raginantis dialogo keliu mėginti įtikinti Šiaurės Korėją atsisakyti savo branduolinių ginklų, tris kartus buvo susitikęs su Kim Jong Unu ir siekia greitu laiku surengti dar vieną viršūnių susitikimą Seule.

Tačiau jo taikos pastangos sulaukia vis daugiau skeptiškų vertinimų namuose ir užsienyje, Pchenjano ir Vašingtono deryboms dėl denuklearizacijos atsidūrus aklavietėje.

Pchenjanas praėjusią savaitę paprašė atidėti suplanuotą JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo (Maiko Pompėjo) ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) aukščiausio rango patarėjo, jo dešiniąja ranka laikomo Kim Yong Cholo (Kim Jong Čolo), susitikimą.

Pchenjanas nepateikė jokių šio prašymo motyvų, tačiau jis reikalauja, kad būtų sušvelnintos dėl ginklų programų jam įvestos sankcijos. Tuo tarpu Vašingtonas laikosi pozicijos, kad sankcijos galėtų būti atšauktos tik įgyvendinus visišką denuklearizaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių