Gruzijos piliečiai renka naują parlamentą

  • Teksto dydis:

Gruzijos piliečiai šeštadienį renka parlamentą po karštos rinkimų kampanijos, kurioje susikovė valdančioji koalicija „Gruzijos svajonė“, vadovaujama iš užkulisių buvusio premjero Bidzinos Ivanišvilio, ir Jungtinis nacionalinis judėjimas (UNM), įsteigtas Michailo Saakašvilio.

Padidėjo įtampa

Visos rinkimų apylinkės 72 rinkimų apygardose atsidarė 8 val. vietos (7 val. Lietuvos) laiku ir užsidarys 20 val. (19 val.), pranešė Gruzijos Centrinė rinkimų komisija (CRK). Rinkimus stebi tarptautiniai stebėtojai iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO).

Per šiuos rinkimus daugiau kaip pusketvirto milijono rinkėjų išrinks 150 deputatų. Į šias vietas taikosi 19 partijų ir 6 priešrinkiminiai blokai.

Įtampa šalyje prieš rinkimus padidėjo po to, kai per vieną mitingą buvo susprogdintas automobilis ir įvyko susišaudymas.

Rinkimus akylai stebės Gruzijos sąjungininkai Vakaruose, kurie žiūrės, ar šalis, vadinama demokratijos pavyzdžiu buvusiame sovietiniame regione, gali įtvirtinti tai, ko pasiekė, po valdžios pasikeitimo prieš ketverius metus.

Gruzijos premjeras Georgijus Kvirikašvilis žadėjo laisvus ir sąžiningus rinkimus, kurie „pažymės tikrai svarbų žingsnį demokratinės Gruzijos ateities link“.

„Aš raginu rinkėjus ateiti į rinkimus ir balsuoti už geresnę, europinę Gruzijos ateitį“, – sakoma premjero pareiškime.

Tarptautinė sąžiningų rinkimų ir demokratijos draugija, kurios 600 stebėtojų dirba visoje šalyje, pranešė apie įvairius procedūrinius pažeidimus rinkimų apylinkėse, įskaitant ir „stebėtojų teisių apribojimus“.

Kiti stebėtojai sako, kad rinkimų įstatymai Gruzijoje suteikia nesąžiningą pranašumą valdančiajai partijai, kuri taip pat gauna didelį finansavimą.

„Apskritai Gruzijos rinkimų sistema – įstatymai ir praktika – yra palanki valdančiajai partijai“, – agentūrai AFP sakė Jaunųjhų teisininkų asociacijos pirmininkė Ana Nacvlišvili.

Gruzijos politikoje vis dar dominuoja M. Saakašvilis ir B. Ivanišvilis, nors nė vienas iš jų neužima jokių oficialių pareigų. Jų partijos tikisi didžiulės pergalės rinkimuose.

Aiškaus laimėtojo nebus?

Apklausos rodo, kad M. Saakašvilio ir B. Ivanišvilio partijų galimybės laimėti yra apylygės. Analitikai perspėja, kad 3,7 mln. gyventojų turinčioje šalyje gali kilti politinė suirutė, jeigu nebus aiškaus laimėtojo.

„Labai tikėtina, kad nebus vieno aiškaus laimėtojo“, – sakė apžvalgininkas Džija Nodija, pridūręs, kad suformuoti koaliciją taip pat bus sudėtinga dėl partijų nesutarimų.

Dėl sudėtingos rinkimų sistemos Gruzijoje galutinė 150 vietų parlamento sudėtis paaiškės tik lapkričio pabaigoje.

Abi partijos – koalicija „Gruzijos svajonė“ ir Jungtinis nacionalinis judėjimas (UNM) – žada tęsti Gruzijos provakarietišką politiką. Tačiau ekspertai sako, kad pirmą kartą per kelis dešimtmečius į Gruzijos parlamentą gali patekti ir viena iš kelių mažų prorusiškų partijų.

„Jeigu prieš Vakarus nusiteikusi partija įgytų derybinės galios formuojant koaliciją, tai turėtų neigiamos įtakos Gruzijos siekiui tapti Europos Sąjungos ir NATO nare“, – sakė Gruzijos politikos instituto direktorius Kornelis Kakačija.

„Neapykantos klimatas“

Rinkimų kampaniją aptemdė trečiadienio incidentas, kuomet buvo pasikėsinta į vieno UNM nario gyvybę. Jo automobilis buvo susprogdintas Tbilisio centre. Per incidentą buvo sužeisti keturi praeiviai.

UNM iš karto pareiškė, kad valdžią „sukūrė neapykantos klimatą, kuriame puolami opozicijos politikai“.

Praėjusį sekmadienį du vyrai buvo sužeisti, kai nežinomi užpuolikai per nepriklausomo kandidato Gorio mieste surengtą mitingą ėmė šaudyti.

„Šie rinkimai turėtų išgelbėti šalį nuo siaubingo „Gruzijos svajonės“ valdymo, kuris yra tikras košmaras“, – sakė Tbilisyje balsavęs pensininkas Otaras Vasadzė.

„Nėra geresnio pasirinkimo. Balsuosiu už „Gruzijos svajonę“, – sakė mokyklos mokytojas Dali Mgeladzė.


Šiame straipsnyje: GruzijaParlamentaspolitika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių