Gruzija švenčia bevizio režimo su ES įsigaliojimą

  • Teksto dydis:

Provakarietiškai nusiteikusi Gruzija įsigaliojus susitarimui su Europos Sąjunga antradienį švenčia „istorinę“ pirmąją bevizio režimo su ES dieną.

Naujosios taisyklės leidžia gruzinams keliauti po ES ne darbo tikslais iki 90 dienų per 180 dienų laikotarpį. Vis dėlto norintieji keliauti į Jungtinę Karalystę ar Airiją vis dar turės gauti vizą.

„Istorinė diena Gruzijai, galinčiai naudotis beviziu režimu keliaujant į ES! Ačiū mūsų draugams! Tegu Gruzija eina Europos integracijos link!“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Gruzijos prezidentas Georgijus Margvelašvilis.

Pažymėdamas pirmąją bevizio režimo dieną šalies premjeras Georgijus Kvirikašvilis ir jo kabineto nariai, keli parlamentarai bei grupė studentų išvyko iš Tbilisio į Atėnus, o iš ten jie skris į Belgijos sostinę Briuselį.

„Gruzija grįžta į Europos šeimą“, – tviteryje parašė G.Kvirikašvilis.

„Šiandien drauge su studentais vykstame į seniausią kultūrinę Europos sostinę – Atėnus... Vidurdienį keliausime į Europos politikos sostinę – Briuselį – kad atšvęstume šį didelį pasiekimą“, – sakė jis per televiziją.

Gruzija ir Ukraina jau seniai ragino ES suteikti joms bevizį režimą, kuris leistų pastiprinti ryšius su Vakarais. Tačiau šiuos planus įtariai ir priešiškai sutiko Rusija – sovietų laikais jas kontroliavusi valstybė.

Ukrainiečiai be vizų į ES turėtų būti įleidžiami nuo šios vasaros.

Iš pradžių buvo nerimaujama, kad gruzinai ir ukrainiečiai gali imti piktnaudžiauti sistema ir nelegaliai likti ES, kuri vis dar kovoja su iššūkiais, susijusiais su 2015-aisiais Bendriją užplūdusiais migrantais.

ES gruodį peržiūrėjo savo planą ir nutarė, kad vizų reikalavimą bus galima grąžinti, jei gerokai padaugėtų atitinkamos šalies piliečių, kurie ES praleidžia ilgiau kaip 90 dienų ar nepagrįstai prašo prieglobsčio.

Kad užsitikrintų bevizį režimą, Gruzija įvykdė gausybę US reikalautų reformų, kurios spręstų dokumentų saugumo, sienos apsaugos, migracijos ir prieglobsčio suteikimo problemas.

2014-aisiais Gruzija ir Ukraina pasirašė ES asociacijos sutartis, pagal kurias susitarta gilinti šalių politinius bei ekonominius santykius su 28 nares turinčia Bendrija, taip pat ir laisvąją prekybą.


Šiame straipsnyje: Gruzijabevizis režimasES

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
gal būtų ir neblogai,tas bevizis rėžimas,tik kai turi žmonės pinigų,o kai kešenės tuščios,tai tas pats,kaip lietuvos pensininkui
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių