Gruzija buvusiam prezidentui M. Saakašviliui panaikino pilietybę

  • Teksto dydis:

Gruzija penktadienį panaikino buvusiam šalies lyderiui ir reformuotojui Michailui Saakašviliui jo turėtą Gruzijos pilietybę, nes jis įsigijo Ukrainos pasą ir dirba strategiškai svarbios Odesos srities gubernatoriumi.

„Remdamasis Gruzijos pilietybės įstatymu prezidentas Georgijus Margvelašvilis pasirašė įsaką, nutraukiantį Michailo Saakašvilio pilietybę, todėl kad jis įgijo kitos šalies tautybę“, – sakoma prezidento spaudos tarnybos pranešime.

Šis veiksmas yra grynas formalumas, nes Gruzijos konstitucija draudžia dvigubą pilietybę.

Gegužę paskirdamas karštai vakarietiškų pažiūrų M.Saakašvilį vienos srities Ukrainoje vadovu, Kijevas parodė Maskvai, kad Ukraina lieka kelyje į Europą, nepaisant Kremliaus sukelto kruvino konflikto Ukrainos rytuose.

Gruzija dar yra išdavusi piktnaudžiavimu valdžia kaltinamo M.Saakašvilio arešto orderį, ois tvirtina, kad visa tai yra politiškai motyvuota.

Šis charizmatiškas lyderis atėjo į valdžią Gruzijoje per 2003 metų Rožių revoliuciją, nuvertusią ankstesnį prezidentą Eduardą Ševardnadzę, buvusį Sovietų Sąjungos užsienio reikalų ministrą.

M. Saakašvilis buvo giriamas, kad per savo vadovavimo dešimtmetį vykdė šalį modernizavusias reformas, kurios nutolino Gruziją nuo ekonominio žlugimo slenksčio ir triuškino įsišaknijusią korupciją. Tačiau buvęs lyderis taip pat buvo kritikuojamas dėl šalies pralaimėjimo trumpame kare su Rusija 2008 metų rugpjūtį.

Gruzijos prokurorai M.Saakašviliui ir keliems artimiausiems jo padėjėjams yra pareiškę kaltinimus dėl piktnaudžiavimo valdžia per 2007-ųjų įvykius, kai buvo išvaikytos antivyriausybinės demonstracijos. Kaltinimai pareikšti remiantis prezidento įsakymais, kuriuos vykdant jėga buvo išvaikyti protestuotojai, mėginę nutraukti karinį paradą. M.Saakašvils kaltinamas ir dėl televizijos „Imedi“ nusavinimo 2009 metais „apgaulės būdu“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vidmantas

Vidmantas portretas
Mums tokį prezidentą, tai tvarką įvestų per kelis mėnesius. Reikėtų praplėsti kalėjimų apimtis susodinti visiems aferistams.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių