Grenlandijos valdančioji partija suformavo koaliciją po įtemptų rinkimų

  • Teksto dydis:

Grenlandijos socialdemokratų lyderis Kimas Kielsenas (Kimas Kilsenas) taps šios teritorijos ministru pirmininku, suformavęs koaliciją su dviem mažesnėmis partijomis po įtemptų rinkimų, ketvirtadienį paskelbė naujoji koalicija.

Socialdemokratinės krypties partija „Siumut“ („Pirmyn“) sudarys vyriausybę su centro dešiniąja Demokratų partija ir „Atassut“ („Solidarumas“), pasisakančia už sąjungos su Danija išlaikymą, nurodė dienraštis „Sermitsiaq“.

Praėjusį penktadienį įvykę pirmalaikiai rinkimai buvo paskelbti spalį, žlugus ankstesnei „Siumut“ vadovaujamai koalicijai, kai buvo atskleista, jog ekspremjerė Aleqa Hammond (Aleka Hamond) naudojo iždo lėšas privačioms išlaidoms padengti.

Tačiau tas skandalas tik ribotai paveikė „Siumut“, vadovavusią Grenlandijai beveik visą laiką, išskyrus ketverius metus, nuo 1979-ųjų, kai salai buvos suteikta autonomija.

Per pastaruosius rinkimus socialdemokratai surinko 34,3 proc. balsų ir tik nežymiai aplenkė kairiąją partiją „Inuit Ataqatigiit“ („Žmonių bendrija“, IA), kurią palaikė 33,2 proc. rinkėjų.

Abi partijos užsitikrino po 11 mandatų 31 vietą turinčiame parlamente. Naujoji vyriausybė turės tik nedidelę daugumą – iš viso 17 mandatų.

Įgyvendindama planus pasiekti ekonominę nepriklausomybę nuo Danijos, A.Hammond vyriausybė atšaukė draudimą kasti urano rūdą. IA nori tą draudimą atkurti ir žadėjo surengti referendumą šiuo klausimu.

Tačiau paaiškėjus, kad pastangos įsisavinti didelius Grenlandijos mineralinių žaliavų išteklius užtruks ilgiau negu manyta, politikai sutelkė dėmesį į kitas ekonomikos sritis. Grenlandija daugiausiai pajamų gauna iš žvejybos ir subsidijų, kurias kasmet skiria buvusi salos kolonijinė šeimininkė Danija.

Buvęs policijos pareigūnas K.Kielsenas per rinkimų kampaniją žadėjo kovoti su politikų korupcija ir nepotizmu, taip pat plėtoti žvejybos sektorių šioje didžiulėje saloje, turinčioje tik 57 tūkst. gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių