„Greenpeace“ paviešinti dokumentai kelia abejonių dėl ES ir JAV sutarties

  • Teksto dydis:

Pasaulinės aplinkosaugos organizacijos „Greenpeace“ Nyderlandų skyrius pirmadienį paviešino derybų dėl siūlomo Europos Sąjungos (ES) ir JAV prekybos susitarimo dokumentus.

Pasak organizacijos, atskleidusios konfidencialius derybų dokumentus, ES ir JAV prekybos sutartyje bus labiau rūpinamasi verslo interesais, o ne aplinkos ar vartotojų saugumu.

Siūlomas susitarimas, dėl kurio JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ragina susitarti iki jo kadencijos pabaigos, jau yra sulaukęs nemažai kritikos abejose Atlanto pusėse.

„Greenpeace“ teigimu, šie dokumentai rodo, kad JAV prekybos derybininkai darė spaudimą Europai atstovaujantiems derybininkams, kad šie susitarime, kuris yra žinomas kaip Transatlantinė prekybos ir investicijų partnerystės (TTIP) sutartis, sušvelnintų svarbias aplinkosaugos, vartotojų apsaugos ir kitas nuostatas, rašo JAV dienraštis „The New York Times“.

Dokumentus, kurie buvo pirmadienį paskelbti Berlyne, sudaro 248 puslapiai, arba maždaug du trečdaliai paskutinės sutarties teksto, dėl kurio yra deramasi, versijos.

Pasak organizacijos, sprendimas paviešinti dokumentus buvo priimtas siekiant „nušviesti“ už uždarų durų vykstančias derybas dėl TTIP sutarties, kuri, jei ji būtų sudaryta, būtų didžiausias pasaulyje dvišalis prekybos ir investicijų susitarimas.

„Ši sutartis gali padaryti didžiulį poveikį aplinkai ir daugiau kaip 800 mln. piliečių ES ir JAV gyvybei“, – pareiškė „Greenpeace“, pristatydama dokumentus.

Šie dokumentai galėtų dar apsunkinti pastangas pasiekti susitarimą dėl prekybos sutarties, rašo „The New York Times“.

Derybos prasidėjo 2013 metų liepą. Pagal sumanymą susitarimas apimtų daug įvairių sričių, įskaitant telekomunikacijas, žemės ūkio produktus, intelektinę nuosavybę ir reguliavimo suderinamumą.

Praėjusį mėnesį Vokietijoje viešėjęs B. Obama, kurio kadencija baigiasi sausio 20 dieną, paragino paspartinti derybas. Nors jis pareiškė tikįs, kad derybos bus užbaigtos dar šiemet, jis pripažino, kad „laikas yra ne mūsų pusėje“. Tai, pasak „The New York Times“, buvo netiesioginė užuomina apie Hillary Clinton (Hilarį Klinton), vieną iš pretendentų į Baltųjų Rūmų šeimininkus, kuri, kaip žinoma, tarptautinius prekybos susitarimus vertina skeptiškai.

Tuo tarpu „Greenpeace“ pažymi, kad iš šių dokumentų, pavyzdžiui, matyti, kad JAV nori galimybių panaikinti galiojančias ES taisykles tokiose srityse kaip maisto ženklinimas ar pavojingų chemikalų patvirtinimas, jeigu dėl jų atsirastų kliūčių laisvai prekybai.

„TTIP sutartis reikštų milžinišką žmonių galios perdavimą stambiam verslui“, – pareiškė grupė.

Pasak „Greenpeace“, įvertinus paviešintus dokumentus, JAV derybinės pozicijos kelia susirūpinimą keturiais aspektais:

1. dėl pastangų derybose susilpninti nuostatas, kuriomis siekiama apsaugoti „žmonių, gyvūnų ir augalų gyvybė ar sveikatą“ ir užtikrinti „senkančių gamtos išteklių apsaugą“;

2. dėl netinkamos klimato apsaugos;

3. dėl naujo požiūrio į produktų reglamentavimą, kuris yra ne toks griežtas kaip ES taikomi „atsargumo principai“;

4. dėl nuostatų, pagal kurias verslo lobistai įgis didesnę įtaką sprendimų priėmimo procese.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių