Graikų premjeras siūlo per televizijos debatus aptarti susitarimą su Makedonija

  • Teksto dydis:

Graikijos ministras pirmininkas Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) ketvirtadienį paragino per televizijos debatus aptarti jo šalyje plačiai kritikuojamą preliminarų susitarimą dėl Makedonijos pervadinimo.

„Manome, kad surengti diskusiją su opozicijos vadovu yra svarbus žingsnis informuojant Graikijos liaudį“, – sakoma A. Cipro biuro pareiškime, išplatintame kelios valandos po to, kai premjeras atlaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo parlamente.

„Norėtumėme, kad Graikijos liaudis... vadovautųsi tiesa pagrįsta logika, o ne devizais ir nacionalistiniais šūkiais“, – priduriama pareiškime.

A. Cipras ir jo kolega iš Makedonijos Zaronas Zaevas (Zoranas Zajevas) birželį pasiekė kompromisą 27 metų besitęsiančiam ginčui tarp abiejų kaimynių užbaigti pervadinant šalį Šiaurės Makedonija.

Pastaraisiais mėnesiais prieš susitarimą protestuojama abiejuose valstybėse.

Dėl kilusių nesutarimų savaitgalį net žlugo A. Cipro ketverius metus gyvavusi valdančioji koalicija, iš jos pasitraukus pagrindiniams vyriausybės sąjungininkams nacionalistams.

Dar viena protesto akcija sekmadienį turi įvykti Atėnuose.

Makedonijos įstatymų leidėjai praeitą savaitę pritarė konstitucijos pakeitimams, kad jų šalis būtų pervadinta Šiaurės Makedonijos Respublika. Vis dėlto šis susitarimas įsigaliotų tik jį ratifikavus Graikijos parlamentui.

Atėnai kol kas nepatikslino, kada parlamentas galėtų dėl to balsuoti, tačiau A. Cipras neseniai pareiškė, kad balsavimas įvyks šį mėnesį.

A. Cipro pagrindinis varžovas Kiriakas Micotakis (Kyriakos Mitsotakis), konservatyviosios partijos „Naujoji demokratija“ vadovas, griežtai nepritaria susitarimui ir teigia, kad juo skatinamas iredentizmas kaimyninėje valstybėje.

Ši politinė jėga visada pasisakydavo už tai, kad ginčas būtų išspręstas suteikus Makedonijai sudėtinį pavadinimą.

Visgi K. Micotakis, kurio sesuo ėjo užsienio reikalų ministrės pareigas „Naujosios demokratijos“ vyriausybėje, 2008 metais užblokavusioje Makedonijos stojimą į NATO, įsitikinęs, jog Atėnai peržengė ribą, kai atsiėmė savo pretenzijas dėl makedoniečių kalbos ir tapatybės.

Daugumai graikų pavadinimas „Makedonija“ reiškia turtingą istoriją turinčią jų šiaurinę provinciją, kuri kadaise buvo senovinės Aleksandro Makedoniečio imperijos lopšys.

Kritikai nuogąstauja, kad leidus Makedonijai įstoti į NATO ir ES Graikija nebeturės svertų, leidžiančių jai priešintis įsivaizduojamai kultūrinės tapatybės uzurpacijai.

Daugelyje šiaurės Graikijos miestų anksčiau šią savaitę naktį buvo iškabinta plakatų, raginančių vietos įstatymų leidėjus balsuoti prieš susitarimą. Be to, kai kurie parlamentarai teigė sulaukę anoniminių grasinimų.

Policija po plakatų iškabinimo incidento suėmė kelis žmones ir šiuo metu tiria pareiškimus dėl grasinimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete

kauniete portretas
>>>>>nieko near protingiau ,kaip geranoriski susitarimai[o ne riauses ir karai ] puiku!!! bus ramybe,,shaunuolis Tsipras ir buvusios Jugoslavijos makedonai .vivat!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių