Graikijos valdančiosios partijos „Syriza“ suvažiavimas bus surengtas rugsėjį

  • Teksto dydis:

Graikijos valdančioji kraštutinė kairioji partija „Syriza“, smarkiai nesutarianti dėl reformų, kurias šalis turi vykdyti, kad užsitikrintų naują tarptautinės pagalbos paketą, ketvirtadienį sutiko rugsėjį surengti neeilinį savo suvažiavimą, kaip to prašė premjeras Aleksis Cipras (Alexis Tsipras).

Dauguma iš 201 nario partijos centriniame komitete nubalsavo už nutarimą surengti nepaprastąjį suvažiavimą per ketvirtadienį vėlai vakare Atėnuose įvykusį posėdį, komiteto narys Kostas Zachariadis (Costas Zachariades) sakė naujienų agentūrai AFP.

Jis pridūrė, kad daugiau negu 12 centrinio komiteto narių po šio posėdžio atsistatydino, o šis ženklas rodo gilėjančius nesutarimus su partijos radikalesne ultrakairiąja stovykla.

Tiksli rugsėjį vyksiančio suvažiavimo data dar nebuvo nustatyta. Tikimasi, kad per tą susitikimą bus suformuluota partijos strategija ir sustiprinta vienybė po derybų su tarptautiniais skolintojais, kurių rezultatai paskatino kai kurių „Syriza“ deputatų maištą.

A.Cipras buvo spaudžiamas svarios „Syriza“ narių mažumos, sakančios, kad sunkiai įvykdomas susitarimas, kurį premjeras pasirašė su kreditoriais liepos 13 dieną, kertasi su vyriausybės pažadais atsisakyti griežto taupymo politikos.

Daugiau negu 30 „Syriza“ įstatymų leidėjų per du šį mėnesį vykusius balsavimus atsisakė palaikyti reformas, kurios yra reikalingos, kad Graikijai būtų suteiktas naujas trejų metų finansinio gelbėjimo planas. Dėl to A.Cipras buvo priverstas kliautis opozicijos deputatų palaikymu, kad tos priemonės būtų prastumtos parlamente.

Graikijos premjeras trečiadienį perspėjo, kad jam gali tekti paskelbti pirmalaikius rinkimus, jeigu tęsis „Syriza“ griežtosios linijos frakcijos pasipriešinimas.

Kreipdamasis į centrinį komitetą prieš balsavimą, 41 metų A.Cipras anksčiau ketvirtadienį ragino jo narius „pasidalyti politine atsakomybe dėl „Syriza“ vienybės“.

„Mūsų partijoje nėra mažesnių arba didesnių kairiųjų, mažesnių arba didesnių revoliucionierių“, – pabrėžė jis.

„Jeigu mūsų tikslas nebus bendras, tuomet nėra prasmės sugyventi“, – pridūrė premjeras, užsimindamas apie partijos skilimo tikimybę.

Šis balsavimas įvyko tuo metu, kai Graikijos oficialiųjų skolintojų – Tarptautinio valiutos fondo (TVF), Europos Komisijos ir Europos stabilumo mechanizmo (ESM) – atstovai pradėjo susitikimus Atėnuose, ruošdamiesi parengti naujos 86 mlrd. eurų vertės finansinio gelbėjimo programos detales.

Graikija mainais į tą pagalbą įsipareigojo padidinti mokesčius, pertvarkyti pensijų sistemą ir vykdyti privatizaciją, bet A.Cipras argumentavo, kad daugelį nepopuliarių apkarpymų bus galima neutralizuoti ekonomikos augimu ir teikiant pagalbą neturtingiesiems.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių