Graikijos premjeras gina referendumo idėją, reikalauja sumažinti skolą 30 proc.

  • Teksto dydis:

Graikijos ministras pirmininkas Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) penktadienį gynė sekmadienio referendumą, kuris, kaip tikisi premjeras, leis vėl atnaujinti derybas, kuriose ketinama reikalauti, kad skolintojai nurašytų trečdalį skolos, o likusi dalis būtų grąžinama per ilgesnį laikotarpį.

Sekmadienio plebiscitas yra „atsakomybės ir demokratijos laikas, kuris nutildys destrukcijos sirenas“, sakė A.Cipras per nacionalinę televiziją.

Jis atmetė Europos Sąjungos lyderių tvirtinimus, kad praėjusią savaitę priimtas Graikijos premjero sprendimas sutrukdys derybas su skolintojais – Tarptautiniu valiutos fondu (TVF), Europos Komisija ir Europos centriniu banku (ECB) – ir pareiškimus, kad šiuo balsavimu Graikija rizikuoja dėl išlikimo euro zonoje ar Europos Sąjungoje.

„Atmesti netvarų susitarimą nereiškia nutraukti ryšius su Europa“, – sakė A.Cipras.

„Mūsų laukia bendra ateitis pirmadienį ir mes neleisime niekam skaldyti mūsų“, – nurodė jis.

A.Cipras, vadovaujantis radikaliai kairiųjų partijai „Syriza“, valdančiai Graikiją koalicijoje, ragina kreditorius sutikti su šalies didžiulio skolų kalno „apkarpymu 30 procentų“.

Jis dar pažymėjo kad Graikijai būtų suteiktas 20 metų „malonės laikotarpis“ likusiai skolos daliai sugrąžinti.

Bendra Graikijos skola sudaro 323 mlrd. eurų, iš kurios trys ketvirtadaliai turi būti grąžinti minėtam kreditorių trejetui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aurimas

Aurimas portretas
Kęstui Br. Tai dabar taip išeina, kad aš, būdamas fizinis asmuo, galiu pasekti Graikijos pavyzdžiu ir namie pas save surengti referendumą su šeima, ar noriu kreditoriui grąžinti 500 eurų tarkime? Ir nubalsuojama, kad nenoriu grąžinti ir, ką, kreditorius laiko katę maiše?

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Graikai jau laimėjo: Sukurdami realų šansą, kad žmonės demokratiškai gali pasakyti: "Ne" pinigų maišų siekiui griauti mūsų gyvenimą, graikai išgąsdino neoliberalizmu apkvaitusius pinigų maišus. Dabar bandymai užspeisti visą Graikiją į kampą sustabdyti. Dabar Graikijos žmonės patys sprendžia Graikijos likimą. Dabar pinigų maišai bus atsargesni. Nuo to visiems mums jau yra lengvesnis gyvenimas, nepriklausomai, pavyks graikams referendumas, ar nepavyks. Kodėl sakau mums? Nes Lietuvoje, Suomijoje, Ispanijoje, Portgalijoje, Niderlanduose ir kitur Europoje yra didžiulė bedarbystė ir gilus skurdas dėl to paties pinigų maišų diktato. Laikas baigti. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

graikams

graikams portretas
30% susimazinkite algas ir pensijas, is karto atsiras pinigu.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių