Graikijai gresia pakartotiniai rinkimai

Graikijos socialistų lyderis Evangelas Venizelas šeštadienį susitiko su šalies prezidentu Karolu Papulijumi, kad pareikštų jam, jog nesugebėjo susitarti dėl vyriausybės suformavimo.

Susiklosčius tokiai padėčiai, visų partijų derybos lieka vienintelė viltis išvengti pakartotinių rinkimų.

E.Venizelas - jau trečios partijos lyderis, nesėkmingai mėginęs sukurpti valdančiąją koaliciją po sekmadienį vykusių rinkimų, per kuriuos graikai nubaudė griežtoms valstybės išlaidų priemonėms pritariančias partijas, tačiau ryškaus nugalėtojo nebuvo.

Valstybės vadovas K.Papulijus pirmadienį turėtų paraginti partijas suformuoti nacionalinės vienybės vyriausybę; šis procesas gali užtrukti kelias dienas.

Jeigu partijos iki ateinančio ketvirtadienio nesugebės susitarti dėl kompromiso, birželį turės būti skelbiami nauji rinkimai.

Atėnų tarptautiniai kreditoriai perspėjo, kad Graikija negali tikėtis kitų paskolos išmokų, jeigu nevykdys struktūrinių reformų, turinčių padėti išgydyti šalies ekonomiką po dešimtmečius trukusio valstybės išlaidavimo.

Tačiau prasiskolinusi Graikija yra smarkiai susipriešinusi dėl griežtų taupymo priemonių, įsipareigotų vykdyti pagal Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Europos Sąjungos (ES) suteiktų finansinio gelbėjimo paketų sąlygas; ši krizė sukėlė pavojų, kad valstybė bankrutuos ir netgi pasitrauks iš 17 narių turinčios euro zonos.


Šiame straipsnyje: GraikijaEvangelas Venizelas

NAUJAUSI KOMENTARAI

svetimi

svetimi portretas
gerai zmones daro baudzia storasiknius
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių