Graikija patvirtino prieštaringai vertinamas pensijų ir mokesčių reformas

  • Teksto dydis:

Graikų įstatymų leidėjai vėlai sekmadienį vakare prieš pat neeilinį Eurogrupės susitikimą priėmė prieštaringai vertinamą pensijų reformų ir mokesčių padidinimo aktų paketą, kad užsitikrintų kitą trūks plyš reikalingą finansinio gelbėjimo išmoką ir išvengtų dar vienos euro zonos krizės.

Itin nepopuliarios priemonės, dėl kurių tūkstančiai žmonių anksčiau dieną protestavo prie parlamento, buvo priimtos valdančiajai koalicijai, kuri turi nedidelę daugumą 300 vietų parlamente, priklausančių parlamentarų balsais.

Iš viso, kaip nurodoma, nusilenkdami kreditorių reikalavimams, balsavo 153 kraštutinio kairiojo bloko „Syriza“ ir Nepriklausomųjų graikų partijos (ANEL) koalicijos įstatymų leidėjai.

Kaip ir tikėtasi, visos opozicinės jėgos, tarp jų ir pagrindinė Naujosios demokratijos partija, balsavo prieš šį griežto taupymo priemonių paketą, kuriuo numatoma sumažinti didžiausias pensines išmokas, sujungti kelis pensijų fondus, taip pat padidinti mokesčius vidutines ir aukštas pajamas gaunantiems žmonėms.

Prieš parlamento debatus pykčio neslepiančios profesinės sąjungos surengė visuotinį streiką, dėl kurio sekmadienį jau trečią dieną buvo paralyžiuotas šalies visuomeninis transportas, o maždaug 26 tūkst. žmonių išėjo į Atėnų ir Graikijos antrojo pagal didį Salonikų miesto gatves protestuoti dėl pensijų ir mokesčių peržiūros.

Prieš pat balsavimą prie parlamento Atėnuose trumpam buvo kilę susirėmimai, kurių metu jaunimas leido signalines raketas ir mėtė Molotovo kokteilius į riaušių policiją, vaikiusią protestuotojų minią ašarinėmis dujomis.

Visgi demonstrantų buvo gerokai mažiau negu per protestus vasarį, kai vien Atėnuose į gatves išėjo apie 40 tūkst. žmonių.

„Žmonės pavargę ir nusivylę valdžioje esančia kairiąja vyriausybe ... mitingas nebuvo tokio masto, kokio tikėtasi“, – sakė vyresnė negu 50 metų privataus sektoriaus darbuotoja Marija (Maria), kuri tvirtino, kad darbdavys jai skolingas 30 tūkst. eurų nesumokėto atlyginimo.

Premjeras Aleksis Cipras (Alexis Tsipras), kuris aiškino kad reforma reikalinga, siekiant užkirsti kelią pensijų sistemos griūčiai po kelerių metų, gynė tuos pakeitimus kalbėdamas parlamente anksčiau sekmadienį. Šios reformos yra dalis vyriausybės įsipareigojimų iki 2018 metų sumažinti biudžeto išlaidas 5,4 mln. eurų.

„Sistemai reikalinga nuodugni reforma, kurios ankstesnės vyriausybės nedrįso imtis“, – jis sakė įstatymų leidėjams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bonusas

Bonusas portretas
Senai reikejo mesti is EU. Tai visi pabegeliai po vizito i kremliu prasidejo... Gal dar 30 mlrd. duos? :D
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių