Graikija kratosi migrantų grąžinimo taisyklės

  • Teksto dydis:

Graikijos vyriausybė griežtai nesutinka, kad būtų atgaivinta Europos Sąjungos taisyklė, leidžianti prieglobsčio prašytojus, į Bendrijos teritoriją patekusius per Graikiją, priverstinai sugrąžinti į šią šalį.

Per pastaruosius dvejus metus per Graikiją į ES pateko daugiau kaip milijonas žmonių.

Imigracijos klausimas užima svarbią vietą penktadienio Pietų Europos lyderių susitikimo Atėnuose darbotvarkėje. Susitikime dalyvaus ir Italijos premjeras Matteo Renzi (Matėjas Rencis), kurio šalis, kartu su Graikija, yra pagrindiniai migrantų vartai į Europą.

Prieš derybas vyriausybės atstovas imigracijos klausimais sakė, kad Atėnai nepritaria vadinamojo Dublino reglamento atgaivinimui, nes jis atvertų kelią kitoms ES šalims išsiųsti prieglobsčio prašytojus atgal į Graikiją.

„Į Graikiją atkeliauja daug pabėgėlių iš Turkijos. Be to, ji ir taip priėmė daug pabėgėlių, praktiškai be jokios pagalbos iš išorės. Todėl negalima mūsų prašyti priimti pabėgėlius ir iš kitų Europos valstybių“, – naujienų agentūrai AP sakė Giorgas Kiricis (Giorgos Kyritsis).

„Tai būtų siaubinga“, – pridūrė jis.

Šengeno zonoje galiojantis Dublino reglamentas nustato, kad asmenys, norintys prašytis prieglobsčio, privalo tai padaryti ES šalyje, į kurią pirmiausiai atvyko.

Daugeliu atvejų pirmąja atvykimo į ES šalimi tampa Graikija, kurios rytinės salos praėjusiais metais buvo perpildytos migrantų, atplaukusių per Egėjo jūrą iš Turkijos. Dar prieš pabėgėlių krizės paaštrėjimą praeitais metais, ES šalys liovėsi taikyti Dublino taisyklę, nes Graikijos prieglobsčio suteikimo ir migrantų priėmimo sistemos akivaizdžiai neatitiko standartų.

Vis dėlto tiek Vokietijos, tiek ES vadovai siekia, kad ši taisyklė vėl galiotų. Bendrijos pareigūnai teigia, kad Graikija privalo prisitaikyti prie Dublino standartų iki šių metų pabaigos.

G. Kiricis teigė, kad pagal susitarimą dėl migrantų perskirstymo Bendrijos viduje iš Graikijos į kitas ES šalis jau turėjo būti perkelta 33 tūkst. žmonių. Deja, faktiškai perkelta tik 3 000.

„Septyni tūkstančiai žmonių yra pasiruošę ir laukia, kol bus perkelti – taigi, šiuo atžvilgiu neatrodo, kad kitos Europos valstybės ir ES padarė tai, ką privalėjo padaryti“, – sakė jis.

Apie 60 tūkst. pabėgėlių ir kitų migrantų vis dar yra įstrigę Graikijoje, nes kovą savo sienas užvėrė daugelis Balkanų šalių. Vėliau buvo sudaryta ES ir Ankaros sutartis, leidžianti sugrąžinti Turkijai visus Graikiją pasiekusius neteisėtus migrantus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
jeigu graikams gražins ,tai gal tada pagalvos,-KAD KITU BIZNIU UŽSIIMTI...JEI JIEMS PATINKA,TEGUL PRIIMA,O NUO GRAIKIJOS BESMEGENĖS REIKIA ATSIRIBOTI...DABAR IR VARKŠĖ MOTINA MERKEL NETEKS POSTO,O DAR PER PILNATIS ĮVAIRIOS NELAIMĖS NUTINKA.......o Italija negrus gabenasi-kur juos dės,-patys badauja......

graikai patys kalti

graikai patys kalti portretas
Graikai iš nelegalų darėsi biznį,va dabar tegu ir turi tą gėrį.Kodėl Vengrija sugeba apsaugoti savo sienas,o Graikija tik dejuoja ir nieko nedaro,net piršto nepajudino,kad sustabdyti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių