„Gazprom“ visiškai nutraukė dujų tiekimą Europai

Rusijos dujų monopolistas „Gazprom" žengė dar vieną žingsnį, gilindamas dujų krizę. Per Ukrainą visiškai sustabdytas rusiškų dujų tiekimas Europai.

„Rusija paliko Europą be dujų", - pranešė Ukrainos „Naftogaz" kompanijos atstovas. Pasak jo, trečiadienį ryte buvo visiškai sustabdytas žydrojo kuro tiekimas per Ukrainą.

Europa per Ukrainą gauna apie 80 proc. rusiškų dujų. Tiekimo trūkumą ES ir Balkanų valstybės jautė nuo pat metų pradžios, kai Maskvai ir Kijevui nepavyko sudaryti dujų sutarties.

Europa griebiasi šiaudo

Maskvos ir Kijevo dujų konfliktas kol kas skaudžiausiai atsiliepė Balkanams. Tačiau nerimas pamažu atkeliauja ir į Paryžių, kur dėl šalčių ir sniego teko trumpam išjungti Eifelio bokšto šviesas, ir į Berlyną, kur temperatūra nukrito žemiau 20 laipsnių Celsijaus.

„Jeigu dujų tiekimo sutrikimai bus rimti ir truks ilgai, o žiema toliau rodys dantis, mūsų galimybės kompensuoti kuro trūkumą atsidurs ties pavojinga riba“, – prisipažino didžiausios Vokietijos rusiškų dujų importuotojos, bendrovės „EOn Ruhrgas“ vadovas Bernhardas Reutersbergas.

Slovakijos ekonomikos ministras Lubomiras Jahnatekas teigė, kad smarkiai sumažėjus rusiškų dujų tiekimui valstybei teks skelbti nepaprastąją padėtį. Slovakijos dujų bendrovė SPP pareiškė, kad siekiant apsaugoti nuo šalčio paprastus gyventojus, dujos gali būti atjungtos įmonėms.

Europos valstybės ieško ir kitų būdų, kaip kompensuoti kuro stygių. Turkija ketina padidinti importą per „Mėlynąją srovę“ – dujotiekį, einantį Juodosios jūros dugnu. Kitos šalys dairosi į Norvegiją. Bet jos galimybės aprūpinti Europą mėlynuoju kuru yra ribotos. Be to, išaugusi paklausa gali padidinti dujų kainą, įspėjo Norvegijos pareigūnai.

Bulgarijos prezidentas Georgijus Parvanovas energijos išteklių stygių ketina kompensuoti vėl paleisdamas užkonservuotus Kozlodujaus atominės elektrinės reaktorius, nors stodama į ES valstybė įsipareigojo jų nenaudoti.

ES penktadienį sušauks Dujų koordinavimo grupės susitikimą. Šis organas, sudarytas iš visų bloko narių energetikos ekspertų, dujų tiekimo ir tranzito bendrovių atstovų, svarstys, kaip įveikti energetikos krizę.

Radiatoriai pradėjo šalti

Rūpesčius dėl energetinės priklausomybės nuo Rusijos europiečiai dažniausiai palikdavo savo vyriausybėms, bet šįkart jie savo kailiu gali patirti, ką reiškia šalti radiatoriai.

Sutrikus rusiškų dujų tiekimui į Europą, Sofijos gyventojos Ilianos Ivanovos bute termometro stulpelis pradėjo kristi. „Jaudinuosi dėl savo sūnaus, – sako septynių mėnesių kūdikio motina. – Negaliu leisti, kad jis susirgtų dėl tarptautinio konflikto.“ Visame mieste viršutiniai pastatų aukštai pradėjo vėsti. Kepyklos ruošiasi nutraukti darbą dėl kuro stygiaus.


Šiame straipsnyje: GazpromDujosEuropa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių