„Gazprom“ skelbia 2016 metais Europai patiekusi trečdalį dujų

  • Teksto dydis:

Rusija šiais metais patenkino beveik trečdalį Europos dujų poreikio, nepaisant tarp šios šalies ir Europos Sąjungos augančios įtampos ir bloko noro sumažinti savo priklausomybę nuo rusiškų dujų.

Naujausiame „Gazprom“ žurnale „Blue Fuel“ skelbiama, kad „Gazprom“ dujų dalis Europoje nuosekliai auga ir jau pasiekė beveik trečdalį visų Europoje suvartojamų dujų. Bendrovė taip pat skaičiuoja, kad pernai Europai patiekė 31 proc. visų čia suvartotų dujų, kas jau buvo rekordas.

„Šiemet artėjame prie absoliutaus metinio dujų eksporto rekordo – tiek sovietinio, tiek ir šiuolaikinės Rusijos istorijoje“, – pridūrė bendrovė.

ES importuoja maždaug pusę visų jai reikalingų dujų, tačiau Bendrija vis labiau nerimauja dėl „Gazprom“, kaip dominuojančio dujų tiekėjo, vaidmens, nes rusiškų dujų tiekimas buvo dukart nutrauktas dėl kainų konflikto su Ukraina.

Kai kurios Rytų Europos šalys yra beveik 100 proc. priklausomos nuo rusiškų dujų, todėl ES įtarė, jog „Gazprom“ piktnaudžiauja savo dominuojančia padėtimi nustatydama per dideles dujų kainas, ir pradėjo tyrimą. Pastaraisiais metais derybose su kompanija pasiekta pažangos dėl taikaus susitarimo, kuomet bendrovė išvengtų baudos.

Savo ruožtu „Gazprom“ atstovai pastaraisiais mėnesiais ne kartą yra sakę, kad nors Europoje auga suskystintųjų gamtinių dujų paklausa, augantis rusiškų dujų tiekimas rodo, kad Europa be jų negali apsieti, todėl turėtų leisti tiesti naujų dujotiekių.

„Gazprom“ išlieka vieninteliu tiekėju, galinčiu savo klientams Europoje patiekti didelį papildomą kiekį dujų“, – teigiama kompanijos žurnale.


Šiame straipsnyje: GazpromDujosES

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių