„Gazprom“ išmoko pamoką

Praha, Berlynas, Paryžius, Londonas - Rusijos energetikos bendrovės „Gazprom" vadovo pavaduotojas Aleksandras Medvedevas šuoliuoja per visą Europą. Tą patį daro ir Ukrainos įgaliotiniai. Abi pusės stengiasi pristatyti Europai savo poziciją dėl dujų konflikto.

Sausio 1 d. „Gazprom" nutraukė mėlynojo kuro tiekimą Ukrainai, o po savaitės nutrūko tiekimas ir į kitas Europos šalis. Maskva tvirtina, kad Kijevas vagia dujas, bet pastarasis šiuos kaltinimus neigia ir kalba apie šantažą.

Analogišką dramą pasaulis stebėjo 2006 m. pradžioje, kai Rusija pirmą kartą užsuko dujų čiaupą Ukrainai. Tuomet „Gazprom" patyrė didžiulį smūgį savo, kaip patikimo tiekėjo, įvaizdžiui. Vakarai dujų milžino veiksmuose įžvelgė politinę potekstę ir pradėjo mažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų.

„Rusijos išgaunamos dujos visuomet buvo pavojingas ginklas", - savo knygoje apie „Gazprom" rašo Rolandas Götzas, buvęs Berlyno mokslo ir politikos fondo energetikos ekspertas. Tačiau jis nemano, kad dujų kainų didinimas Ukrainai yra politiškai motyvuotas. „Politiškai motyvuotos buvo ankstesnės žemos kainos kaimyninėms valstybėms. Dabar viršų ima ekonominis pragmatizmas", - tvirtina ekspertas.

„Gazprom" pasimokė iš 2006 m. dujų konflikto, todėl dabar juo įvaizdžiu rūpinasi kelios viešųjų ryšių agentūros, o bendrovės vadovai dar iki Naujųjų metų važinėjo po Europą ir aiškino savo poziciją. Jeigu jiems pavyks įtikinti Senąjį žemyną, kad dabar kilo komercinis konfliktas, o ne politinis, tai bus didžiulis „Gazprom" laimėjimas. Čekijos vicepremjeras Alexandras Vondra tuo jau patikėjo.

Naujas dujų konfliktas nuo pirmojo taip pat skiriasi tuo, kad pasaulį apėmė ekonomikos krizė, o ypač stipriai ją pajuto Rusija. „Gazprom" kapitalizacija sumažėjo trimis ketvirtadaliais. O kadangi dujų kaina Europai yra susijusi su naftos kainomis, bendrovei šiemet gresia katastrofiškas pajamų sumažėjimas - skirtingais vertinimais, nuo 25 iki 60 proc.


Šiame straipsnyje: RusijaUkrainaGazpromDujos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių