„Gazprom“: atnaujintos derybos – tik ES ir Ukrainai susitarus dėl skolų apmokėjimo

  • Teksto dydis:

Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ ketvirtadienį pareiškė, jog Europos Sąjunga (ES) ir Ukraina turi susitarti, kaip Kijevas apmokės skolą už Rusijos tiektas dujas, prieš atnaujinant derybas dėl tolesnio tiekimo karo ir ekonomikos krizės krečiamai šaliai.

„Europos Komisija turi pasiekti susitarimą su Ukraina dėl finansavimo klausimo. Priešingu atveju derybos neturi prasmės“, – „Gazprom“ atstovas Sergejus Kuprijanovas sakė naujienų agentūrai AFP, kai trišalės derybos Briuselyje nutrūko nepasirašius jokios sutarties.

Trečiadienį vakare vykusios ES palaikomos derybos Briuselyje turėjo padėti išspręsti Rusijos ir Ukrainos ginčą dėl dujų, dėl kurio kyla grėsmė, kad ateinančią žiemą dalyje Europos gali būti sutrikdytas apsirūpinimas energetikos ištekliais.

Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas anksčiau sakė, kad derybos „dar nebaigtos“ ir gali būti tęsiamos ketvirtadienio vakarą, kad abi pusės spėtų parengti sutarties pasirašymui reikalingus dokumentus, pranešė valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“. 

Maskva reikalauja, kad nauja provakarietiška vyriausybė Kijeve už mokėtų žymiai brangiau ir iš anksto už tolesnį dujų tiekimą, argumentuojant, kad Ukraina dar nėra apmokėjusi 5,3 mlrd. JAV dolerių (14,4 mlrd. litų) skolos už anksčiau gautas dujas.

„Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris paaiškino, kad ES pirmiausiai susitarti su Ukraina, kaip bus apmokėtos Kijevo skolos, kad būtų galima sudaryti galutinę sutartį su Maskva.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau yra paraginęs Europą padėti Ukrainai apmokėti jos skolas Maskvai – suteikiant banko paskolą arba bankų garantijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jankis

jankis portretas
ryte pinigai,vakare dujos
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių