Gambijos prezidentas pareiškė pasitrauksiąs iš pareigų

  • Teksto dydis:

Ilgametis Gambijos lyderis Yahya Jammeh (Jahja Džamė), po 22 metų valdžioje atsisakęs perduoti prezidento įgaliojimus prisaikdintam Adamai Barrow (Adamai Farou), šeštadienį galiausiai pareiškė pasitrauksiąs iš posto, kad išsaugotų taiką šalyje.

Tokį sprendimą jis priėmė per paskutines derybas prieš Vakarų Afrikos šalių pajėgoms Gambijoje pradedant intervenciją.

Penktadienį Y.Jammeh kelias valandas kalbėjosi su Gvinėjos ir Mauritanijos prezidentais Gambijos sostinėje Bandžulyje ir galiausiai sutiko perduoti valdžią A.Barrow, kuris laimėjo rinkimus praėjusį mėnesį.

„Šiandien ramia sąžine nusprendžiau atsisakyti šios puikios tautos lyderio mantijos ir esu dėkingas visiems Gambijos žmonėms“, – sakė Y.Jammeh pranešime, kurį transliavo valstybinė televizija.

Lyderis paskelbė apie sprendimą trauktis po kelias savaites trukusio delsimo, nepaisydamas grasinimų, teisinių veiksmų ir didelio spaudimo iš tarptautinės bendruomenės.

Visgi nebuvo pasiektas susitarimas, kur jis turėtų gyventi pasibaigus kadencijai.

„Šiandien mano sprendimo nelėmė niekas kita, išskyrus jūsų, Gambijos žmonių, ir mūsų mielos šalies aukščiausiąjį interesą“, – sakė Y.Jammeh savo kalboje, dėkodamas gambiečiams už jų paramą.

„Tuo metu, kai kitose Afrikos bei pasaulio dalyse patiriama neramumų ir baimių, taika ir saugumas Gambijoje yra mūsų bendras palikimas, kurį privalome pavydžiai ginti ir saugoti“, – pridūrė jis.

Po šio pareiškimo jo veiksmai bus akylai stebimi, nes iškart po rinkimų jis irgi yra sakęs, kad pasitrauks iš valdžios ir pripažins A.Barrow pergalę.

Jei Y.Jammeh neištesės savo žodžio, į nedidelę Vakarų Afrikos valstybę įžengs penkių šio žemyno šalių karinės pajėgos. Manoma, kad Gvinėjos prezidentas Alpha Conde (Alfa Kondė) šeštadienį liks Bandžulyje, kad padėtų išspręsti visus likusius nesutarimus.

Savo kalboje per valstybinę televiziją Gambijos lyderis neminėjo jokių ateities planų, tad dėl šių detalių dar turi būti susitarta.

„Jammeh sutiko palikti valdžią. Vyksta diskusijos, kur ir kokiomis sąlygomis jis gyvens tremtyje“, – naujienų agentūrą AFP informavo vienas šaltinis iš Mauritanijos, artimas delegacijai Bandžulyje.

Įtakingas Gvinėjos šaltinis nurodė, kad tremties šalis turi būti pakankamai toli, kad Y.Jammeh negalėtų kištis į savo šalies reikalus.

Šaltinis iš Gvinėjos kaip galimą variantą paminėjo Pusiaujo Gvinėją, o diplomatai savo ruožtu svarsto, kad buvęs Gambijos lyderis gali būti išsiųstas į Maroką.

Aukščiausioji A.Barrow koalicijos pareigūnė Isatou Touray (Izatu Turė) AFP sakė, kad vėlų penktadienį „susitarimo pasiekta dar nebuvo“.

Mauritanijos prezidentas Mohamedas Ould Abdel Azizas (Mohamedas Uld Abdel Azizas) ir Gvinėjos lyderis A.Conde susitiko su Y.Jammeh jo rezidencijoje Valstybės rūmuose. Jie penktadienį taip pat dalyvavo pamaldose netoliese esančioje mečetėje, o A.Barrow su savo sąjungininku Senegalo prezidentu Macky Sallu (Makiu Salu) meldėsi Dakare.

Ketvirtadienį Senegalo sostinėje esančioje Gambijos ambasadoje prisiekęs A.Barrow perims prezidento įgaliojimus iš Y.Jammeh, kai tik jo šalyje jam bus užtikrintas saugumas.

Naujasis prezidentas per savo inauguracinę kalbą pasveikino „Gambijos tautos pergalę“ ir pareikalavo lojalumo iš savo ginkluotųjų pajėgų.

Diplomatinis šaltinis iš Bandžulio AFP sakė, kad galutinis susitarimas bus „bendras A.Barrow ir Y.Jammeh pranešimas“, tačiau įspėjo, kad nepastovus lyderis gali „gana lengvai“ pakeisti savo nuomonę.

Pastarasis šaltinis paminėjo trijų dienų malonės laikotarpį Y.Jammeh, kuris turi palikti Gambiją, o užsienio kariai visą tą laiką bus pasiruošę įžengti į šalį, jei kas nors nutiktų.

Vėlų ketvirtadienį buvo sustabdyta karinė operacija pavadinimu „Atkurti demokratiją“, siekiant įtikinti Y.Jammeh pasitraukti iš valdžios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių