G20: išaugusi įtampa dėl prekybos ir geopolitikos kelia grėsmę ekonomikos plėtrai

  • Teksto dydis:

Didžiojo dvidešimtuko (G20) finansų ministrai ir centrinių bankų vadovai pasibaigus Buenos Airiuose savaitgalį įvykusiam aukščiausiojo lygio susitikimui įspėjo, kad „padidėjusi įtampa pasaulio prekyboje ir geopolitinė įtampa“ kelia naują riziką pasaulio ekonomikos augimui.

Susitikimo dalyviai baigiamajame pranešime pabrėžė, jog būtina „stiprinti dialogą ir imtis veiksmų, kurie leistų sumažinti riziką ir sustiprinti pasitikėjimą“.

Tačiau susitikime nebuvo pasiekta konkrečių susitarimų, kaip būtų galima pasiekti tokį rezultatą.

Kovo mėnesį įvykusiame aukščiausiojo lygio susitikime G20 atstovai dėl vienašališkų JAV veiksmų taip pat buvo užsiminę apie būtinybę siekti dialogo, tačiau sprendžiant prekybos ginčus iki šiol nebuvo pasiekta jokios pažangos. Priešingai, JAV ir Kinijos prekybos ginčas dar paaštrėjo.

G20 ministrai dabartinį pasaulio ekonomikos augimą pavadino „tvirtu“, tačiau įspėjo, kad rizika, galinti kilti artimiausiu metu ir vidutiniu laikotarpiu, „yra padidėjusi“.

Be įtampos prekybos santykiuose, pranešime tarp rizikos veiksnių buvo paminėtas „didėjantis finansinis pažeidžiamumas“, „įvairaus pobūdžio disbalansas“ ir „nelygybė“.

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) protekcionistinę politiką aukščiausiojo lygio susitikime sukritikavo visos šalys.

D. Trumpas importuojamam plienui ir aliuminiui yra nustatęs atitinkamai 25 ir 10 proc. muitus. Be to, jis yra įvedęs 25 proc. importo muitą 34 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms ir rengiasi įvesti muitus dar 16 mlrd. JAV dolerių vertės prekėms iš Kinijos.

JAV prezidentas taip pat pagrasino nustatyti muitus iš Europos importuojamiems automobiliams ir muitais apmokestinti visą JAV importą iš Kinijos, kurio vertė siekia 500 mlrd. JAV dolerių.

„Pasaulio prekyba negali būti grindžiama džiunglių įstatymais, o vienašališkas muitų įvedimas yra džiunglių įstatymas“, – pareiškė žurnalistams Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire (Brunas Le Meras) ir pridūrė, kad Europos Sąjunga (ES) reikalauja, kad Jungtinės Valstijos panaikintų nustatytus plieno ir aliuminio importo muitus.

Tuo tarpu JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas (Stivenas Mnučinas) per spaudos konferenciją pareiškė, kad Jungtinės Valstijos yra pasirengusios deryboms su Kinija dėl Vašingtono nustatytų naujų muitų ir JAV reikalavimų, kad Pekinas sumažintų kliūtis amerikietiškų prekių patekimui į Kinijos rinką.

S. Mnuchinas pabrėžė, kad D. Trumpo administracijos veiksmai yra ne protekcionizmas, o pastangos užtikrinti, kad pasaulio prekyba būtų sąžiningesnė.

„Palaikome idėją, jog prekyba yra svarbi pasaulio ekonomikai, tačiau ta prekyba turi būti sąžininga ir abipusiai naudinga“, – pareiškė jis.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) prieš G20 aukščiausiojo lygio susitikimą įspėjo, kad JAV veiksmai įvedant papildomus muitus importuojamoms prekėms – nuo kiniško plieno iki vokiškų automobilių – gali sukrėsti verslo pasitikėjimą, o tai sulėtins pasaulio ekonomikos augimą.

Jeigu įsigalios visi muitai, apie kuriuos iki šiol buvo paskelbta, pasaulio bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo tempas 2020 metais bus 0,1 procentinio punkto lėtesnis negu šiuo metu manoma, tuomet pareiškė TVF vadovė Christine Lagarde (Kristina Lagard).

TVF skaičiavimais, tuo atveju, jeigu pasitvirtins nepalankiausias pasaulio prekybos raidos scenarijus, JAV BVP augimo tempas jau kitąmet gali būti 0,8 procentinio punkto lėtesnis negu prognozuojama,

Itin skaudų smūgį protekcionizmo didėjimas suduos ir Azijos besivystančioms rinkoms – šio regiono BVP augimo tempas 2020 metais gali būti 0,7 procentinio punkto lėtesnis negu tikimasi, spėja Fondas.

Lotynų Amerikoje ir Japonijoje BVP augimo tempas pagal nepalankiausią scenarijų būtų 0,6 procentinio punkto lėtesnis, o euro zonoje ir likusiame pasaulyje – 0,3 procentinio punkto lėtesnis.

Pagal paskutines TVF prognozes, kurios buvo paskelbtos birželio mėnesį, pasaulio BVP 2018 ir 2019 metais padidės po 3,9 procento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių