G. Nausėda: Šveicarijos ir Norvegijos modeliai britams nebus taikomi

  • Teksto dydis:

Ekonomistai sako, kad Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos planas gali apsunkinti prekybos ryšius. Keisis ir darbo emigrantų sąlygos. Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May, nubrėždama „Brexit“ ateities gaires, pareiškė, kad šalis visiškai ir besąlygiškai pasitrauks iš Bendrijos.

Braukiamas brūkšnys ir atveriamas naujas lapas santykiuose su Europos Sąjunga – tokią ateitį išstojus iš bendrijos nupiešė Th. May. Pasak Jungtinės Karalystės premjerės, šalis nebus nei vieningos rinkos, nei Muitų sąjungos dalis.

Pasak SEB banko ekonomisto Gitano Nausėdos, tai reiškia, kad Šveicarijos ir Norvegijos modeliai išeinantiems britams nebus taikomi. Jie leidžia laisvą prekybą su Europos Sąjunga, tačiau apriboja valstybių savarankiškumą. Ekonomisto nuomone, nors Jungtinė Karalystė dar pati nežino, kaip baigsis derybos su Bendrijos viršūnėmis, realiausias – Kanados modelis, kuriame nėra muitų.

Vis dėlto, anot G. Nausėdos, susirūpinti reikėtų norintiems išvykti ar neseniai išvykusiems į Jungtinę Karalystę. Th. May aiškiai leido suprasti, kad valstybė priims tik ribotą kvalifikuotą darbo jėgą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių