G. Haspel oficialiai pradeda eiti CŽV vadovės pareigas

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį dalyvaus naujosios Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorės Ginos Haspel prisaikdinimo ceremonijoje. Ceremonija įvyks pirmadienį ryte CŽV būstinėje Langlio mieste Virdžinijoje.

Ceremonija įvyks pirmadienį ryte CŽV būstinėje Langlio mieste Virdžinijoje.

61 metų G. Haspel perima postą, anksčiau priklausiusį Mike'ui Pompeo (Maikui Pompėjui), neseniai D. Trumpo paskirtam valstybės sekretoriumi.

G. Haspel yra pirmoji moteris, paskirta vadovauti CŽV.

Ji pelnė pagarbą kaip disciplinuota, politiškai neutrali operatyvinė darbuotoja. Prieš metus G. Haspel buvo paskirta CŽV direktoriaus pavaduotoja, o prieš tai buvo atsakinga už pasaulinį slaptų operacijų tinklą.

Praėjusią savaitę JAV Senatas patvirtino G. Haspel naująja CŽV direktore, nors kai kuriems įstatymų leidėjams ši kandidatūra neatrodė priimtina dėl jos ankstesnio vaidmens įtariamų teroristų šiurkščių tardymų programoje.

Įstatymų leidėjai griežtai kritikavo G. Haspel veiklą po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro išpuolių, kai ji buvo atsakinga už slaptą kalėjimą Tailande.

Jame itin griežtais metodais, pavyzdžiui, imituojant skandinimą, buvo tardomi „al Qaeda“ įtariamieji Abu Zubaydah (Abu Zubaida) ir Abd al Rahim al Nashiri (Abd Rahimas Naširis). Vėliau šie tardymo metodai buvo pripažinti prilygstantys kankinimui ir viešai pasmerkti.

G. Haspel žadėjo įstatymų leidėjams, kad jai tapus CŽV vadove, sulaikytieji „niekada“ nebebus kvočiami taikant tokius metodus.

Nors per jos kandidatūros svarstymus G. Haspel atsisakė nurodyti, kad tokie metodai kertasi su morale, vėliau laiške įstatymų leidėjams ji pripažino, kad CŽV nederėjo vykdyti tokios programos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių