Floridoje uždrausta dauguma abortų po šešių nėštumo savaičių

Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas ketvirtadienį pasirašė įstatymo projektą, draudžiantį daugumą abortų praėjus šešioms nėštumo savaitėms.

Jis tai padarė praėjus kelioms valandoms po to, kai Baltieji rūmai šią priemonę pavadino kraštutine ir pavojinga.

„Didžiuojamės, kad remiame gyvybę ir šeimą Floridos valstijoje“, – sakoma R. DeSantiso pareiškime.

Įstatymo projektas draudžia Floridoje gyvenančioms moterims darytis abortą po šešių nėštumo savaičių, išskyrus atvejus, kai nėštumas kelia pavojų motinos sveikatai, yra išžaginimo ar incesto pasekmė ir neviršija 15 savaičių arba vaisius nėra gyvybingas.

Baltieji rūmai pasmerkė šį žingsnį, kuris, pasak jų, „prieštarauja pagrindinėms laisvėms ir neatitinka didžiosios daugumos [amerikiečių] pažiūrų“.

Didžiuojamės, kad remiame gyvybę ir šeimą Floridos valstijoje.

„Šis draudimas užkirstų kelią keturiems milijonams reprodukcinio amžiaus Floridos moterų pasinaudoti abortų priežiūros paslaugomis po šešių savaičių – dar prieš daugeliui moterų sužinant, kad jos yra nėščios“, – ketvirtadienį pareiškė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre (Karin Žan Pjer).

Floridos respublikonų dominuojama įstatymų leidžiamoji valdžia projektui pritarė 70 balsų prieš 40.

Tai buvo antras kartas per metus, kai Floridoje buvo sutrumpintas legalus terminas nėštumui nutraukti.

2022-ųjų balandį R. DeSantisas pasirašė įstatymo projektą, kuriuo šis terminas sutrumpintas nuo 24 iki 15 savaičių, nedarant jokių išimčių dėl išžaginimo ar incesto.

Naujasis įstatymas įsigalios tik tada, kai Floridos aukščiausiasis teismas priims sprendimą dėl kelių asociacijų pateikto apeliacinio skundo, kuriame teigiama, kad įstatymas pažeidžia valstijos privatumo politikos nuostatas.

R. DeSantisas, kylanti žvaigždė tarp Amerikos dešiniojo sparno gretų, šiuo įstatymo projektu dar labiau sustiprina savo konservatyvias tendencijas.

Jis taip pat svarsto galimybę kelti savo kandidatūrą dėl respublikonų nominacijos 2024-ųjų JAV prezidento rinkimuose.

Rizika moterims

Naujojo abortų draudimo termino šalininkai teigia, kad jis yra būtinas siekiant apsaugoti dar negimusių vaikų gyvybę.

Demokratų opozicija ir už teisę į abortą pasisakantys aktyvistai nurodo, kad valstybei nederėtų kištis į privačius moterų sprendimus, ir perspėja dėl šių apribojimų neigiamų pasekmių daugeliui jų.

„Šis įstatymo projektas teisiškai užkertą kelią abortams, tačiau realiai jų neuždraudžia“, – per diskusijas žemutiniuose rūmuose sakė Floridos Kongreso narė demokratė Lindsay Cross (Lindsi Kros).

„Abortai bus atliekami privačiai, be gydytojų priežiūros ir su didėjančiu pavojumi moterų sveikatai, fizinei ir psichinei gerovei“, – pareiškė ji.

Ne pelno siekiančios organizacijos „Public Religion Research Institute“ atliktos apklausos duomenimis, 64 proc. Floridos gyventojų mano, kad neštumo nutraukimas turėtų būti leidžiamas visais arba daugelių atvejų.

Kalbant apie 15 savaičių ribą, Florida išliko viena iš mažiausiai abortus apribojančių valstijų pietryčių JAV, dėl to pastaraisiais mėnesiais daugybė nėštumą nutraukti nusprendusių moterų iš kaimyninių valstijų atvykdavo į Floridą.

Ketvirtadienį priimtas įstatymas gali užkirsti tam kelią ir yra nauja prieš abortus nusiteikusių aktyvistų pergalė, pasiekta praėjus kelioms valandoms po to, kai Jungtinėse Valstijose teismo sprendimu buvo apribota galimybė gauti mifepristono – medikamento, naudojamo nėštumui nutraukti.


Šiame straipsnyje: abortaiFloridaDraudimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių