Filipinų lyderis koneveikė 228 policijos pareigūnus

  • Teksto dydis:

Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte (Rodrigas Dutertė) piktai plūdo daugiau kaip 200 nusikaltusių policijos pareigūnų, išrikiuotų priešais prezidento rūmus, ir sakė išsiųsiąs juos į nuošalią salą kautis su kovotojais, keliančiais baimę įkaitų grobimais ir jų nukirsdinimais. Visa tai buvo transliuojama per nacionalinę televiziją.

R.Dutertės kupina keiksmų kalba pareigūnams antradienį prie Manilos prezidentūros yra naujausia tirada prieš policijos pajėgas, kurias neseniai jis yra pavadinęs „supuvusiomis iki kaulų smegenų“. Neseniai jis uždraudė nacionalinei policijai tęsti karą su narkotikais, kilus vienam rimčiausių skandalų, kai pasirodė įtarimų, kad kovos su narkotikais pareigūnai pagrobė jų reketuotą Pietų Korėjos verslininką ir nužudė jį nacionalinės policijos būstinėje.

Pareigūnai teigia, kad tie 228 policininkai yra kaltinami įvairiais nusižengimais, tarp jų ir turto prievartavimu bei neteisėtu sulaikymu. Kai kurie jų, kaip parodė tyrimai, vartojo narkotikus, sakė regiono policijos atstovė inspektorė Kimberly Molitas (Kimberli Monitas).

R.Duterte, buvęs daugiametis nusikaltimais garsėjančio miesto meras ir prokuroras, prieš praėjusį birželį tapdamas prezidentu pats persekiojęs nusikaltusius policijos ir kariuomenės pareigūnus, sakė norėjęs nubausti tuos policininkus, įsakydamas jiems išvalyti pro prezidentūrą tekančią dumbliną Pasigo upę, pašalinti iš jos vandens lelijas, tačiau joje tų lelijų nėra.

Todėl jis nurodė policininkams ruoštis po dviejų savaičių dvejiems metams vykti į Basilaną, žiaurios „Abu Sayyaf“ ekstremistų grupuotės lopšį, kur teroristai susprogdino kelias policijos nuovadas.

„Jeigu išgyvensite, grįžkite čia, – sakė R.Duterte policijos pareigūnams, kurie buvo priversti stovėti saulės atokaitoje priešais prezidentūros rūmus. – Jeigu ten žūsite, pasakysiu policijai neišlaidauti jūsų palaikų pargabenimui ir užkasti jus tiesiog ten“.

R.Duterte pareiškė, kad policininkai turi teisę pasitraukti iš tarnybos, tačiau perspėjo juos nesusidėti su nusikaltėliškomis struktūromis, kaip tai anksčiau padarė kai kurie buvę policijos ir kariuomenės pareigūnai.

„Įkursiu batalioną, kad galėčiau stebėti jūsų judėjimą, nes, kaip parodė liūdna šios šalies patirtis, dauguma užkietėjusių nusikaltėlių dažniausiai yra tarnavę policijoje ir kartais kariuomenėje“, – kalbėjo prezidentas, grasindamas galvas panarinusiems policininkams mirtimi, jeigu jie pereis į nusikaltėlių pasaulį.

„Gaila, bet aš nepersigalvosiu, jūs tikrai būsite kitos žudymų be teismo aukos“, – sakė prezidentas, stovėdamas šalia aukščiausio rango policijos pareigūnų.

Pasak jo, kai kurie korumpuoti policininkai viliodavo pinigus iš gatvės prekeivių ar eilinių filipiniečių, kiti žudydavo narkotikų platintojus, konfiskuodavo ir patys pardavinėdavo jų metamfetaminą – didelę priklausomybę sukeliantį narkotiką – susišluodami už jį gautus pinigus.

„Jeigu siuntate ant manęs, palaukite, kol baigsis mano prezidento kadencija. Tegu bus susišaudymas“, – kalbėjo R.Duterte, kurio šešerių metų kadencija prasidėjo birželio mėnesį.

R.Duterte nutraukė savo kalbą, nes turėjo eiti į ministrų kabineto posėdį, bet liepė policininkams laukti jo lauke kepinant saulei.

R.Duterte pernai laimėjo valstybės vadovo rinkimus žadėdamas, kad išvaduos šalies visuomenę nuo narkotikų.

Nuo jo prezidentavimo pradžios policija pranešė nužudžiusi daugiau nei pustrečio tūkstančio narkotikų platintojų ir narkomanų. Dar beveik 4 tūkst. žmonių žuvo neaiškiomis aplinkybėmis, rodo oficialūs duomenys. Tačiau praėjusią savaitę R.Duterte uždraudė 170 tūkst. narių policijos pajėgoms tęsti karą su narkotikais, kilus vienam rimčiausių skandalų dėl Pietų Korėjos verslininko įtariamo pagrobimo ir nužudymo.

Iš policijos kovos su narkotikais įgaliojimus laikinai perims kariuomenė, nurodė R.Duterte, tačiau žmogaus teises ginančių grupių susirūpinimą taip pat kelia, pasak jų, ne mažiau susikompromitavusi kariuomenė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių