Feministės ragina Ukrainą sugrąžinti Moters dienai tikrąją prasmę

  • Teksto dydis:

Maždaug tūkstantis žmonių išėjo į Kijevo gatves trečiadienį, Tarptautinę moters dieną, ragindami sugrąžinti šiai daugelio su gėlėmis ir dovanomis siejamai šventei jos tikrą feministinę prasmę.

Kovo 8-oji buvo švenčiama Sovietų Sąjungoje ir dabar yra viena labiausiai minimų švenčių Ukrainoje, bet aktyvistai sako, kad dabartiniai šventės akcentai – gėlės ir komplimentai moterims – prieštarauja lyčių lygybės idėjai.

„Atėjau į demonstraciją tik tam, kad kovo 8-ajai būtų sugrąžinta jos pirminė prasmė, – sakė 22 metų studentė Alina Zabrujko. – Iš pat pradžių tai buvo moters teisių, o ne gėlių diena“.

Demonstracijos dalyviai skandavo įvairius šūkius, tarp kurių buvo ir toks: „Moters teisės yra žmogaus teisės!“, nešė plakatus su užrašais „Seksizmas nėra seksualus“ ir „Nedovanokite gėlių, dovanokite saugumą“.

Eisenoje dalyvavę žmonės sakė žygiuojantys tam, kad išryškintų smurto artimoje aplinkoje, netinkamo elgesio su moterimis gimdyklose ir jų užgauliojimo ginkluotosiose pajėgose problemas.

„Šiandien Ukrainoje moterys patiria smurtą. Dažnai jis nematomas – su juo susiduriama šeimose, ligoninėse, darbe. Tam skiriama nepakankamai dėmesio“, – kalbėjo 27 metų protestuotoja Diana Poladova, dirbanti nevyriausybinėje organizacijoje „Žmogaus teisių ekspertų centras“.

Policijos pareigūnai sulaikė tris asmenis, bandžiusius aplieti aktyvistus ryškiai žaliu dezinfekavimo skysčiu.

Vienas sulaikytųjų pareigūnams sakė, kad jis norėjo „protestuoti prieš akcijas, kurios skaldo Ukrainos visuomenę“.

„Jie bando supriešinti Ukrainos moteris ir Ukrainos vyrus“, – sakė jaunas vyras miniai, kai jį sulaikė policijos pareigūnai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O ukrainiečiai jų pastatyt į vietą nenori?..

Manau

Manau portretas
Reiktu surinkt jas ir i islamo valstybe kokiam menesiui, pamirstu visam feminizmo reikšme

Anonimas

Anonimas portretas
,,PUSSI RIOT,,, riaumojanciu pyz....du--femen liadziu paradas
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių