F. Mogherini po D.Trumpo pergalės: ES tampa taikos „supergalia“

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga tampa „supergalia“, kuri yra neišvengiamai reikalinga siekiant taikos pasaulyje, ketvirtadienį pareiškė Bendrijos užsienio politikos vadovė, Europai svarstant Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pergalės JAV prezidento rinkimuose galimas pasekmes.

„Per ateinančius mėnesius ir metus, galiu pasakyti, mūsų gyvenimo valandas, mūsų kaimynėms ir mūsų užsienio partnerėms Europos vis labiau reikės“, – pareiškė Federica Mogherini (Federika Mogerini).

„Vis labiau reikės principingos pasaulinio saugumo užtikrintojos, supergalios, kuri tiki daugiašališkumu ir bendradarbiavimu“, – kalbėjo ji.

Netikėta D.Trumpo pergalė rinkimuose sukrėtė Europą, kuri baiminasi, kad jo kampanijos šūkis „Amerika –pirmiausia“ reiškia Vašingtono ryšių su NATO ir Europos Sąjunga susilpnėjimą.

ES jau planuoja bendras Europos gynybos pajėgas po neseniai patirto kito geopolitinio šoko, Britanijos – vienos svarbiausių valstybių saugumo užtikrinime – gyventojams nubalsavus už išstojimą iš Bendrijos.

Tokios ES valstybės kaip Prancūzija ir Vokietija nori pasinaudoti Britanijos pasitraukimu, ragindamos stiprinti valstybių bendradarbiavimą gynybos srityje, o tam priešinosi Londonas. Ekspertai sako, kad geresnio saugumo užtikrinimo klausimas būtų aktualus ir tuo atveju, jeigu D.Trumpas atsuktų nugarą Europai.

„Viskas priklauso nuo mūsų. Besikeičiant pasaulio (politiniam) klimatui, Europa bus vis labiau ir labiau nepakeičiama jėga, – kalbėjo F.Mogherini.- Dabar, mano manymu, pats laikas prisiimti savo įsipareigojimus ir atsakyti į raginimą (saugumui užtikrinti)... ir mes tai galime daryti tik būdami tikroje sąjungoje“.

Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas-Klodas Junkeris) ne kartą pasisakė apie būtinybę formuoti „Europos armiją“, o F.Mogherini paskelbė ambicingą Pasaulinę strategiją, stiprinti bendradarbiavimą, kad tikrove virstų pažadai.

Prancūzija ir Vokietija po birželį įvykusio referendumo Britanijoje suskubo pristatyti ES karinės vadavietės steigimo planus.

Tačiau ir jos, ir F.Mogherini pabrėžė, kad naujosios Europos pajėgos nesidubliuos su NATO struktūromis.

ES neturi atskiros karinės struktūros, bet yra surengusi keletą nedidelių karinių misijų, tarp jų centrinėje Afrikoje ir Somalio pusiasalyje.

uzsienis@bns.lt, +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Kaip pasitiko Lietuvos elitas laisvos prekybos pabaigą po Trumpo išrinkimo? (Trumpas gali vienas asmeniškai įvesti didelius muitus, kaip jis ir žadėjo) Lietuvos elitas nesupranta, kas atsitiko. Premjeras Butkevičius meluoja, kad pats Trumpas jam paskambino ir pažadėjo branduolinį karą su rusais. Išlekiant iš Lietuvos premjero posto toks melas ir nervavimasis darosi suprantamas. Reikia pasidžiaugti paskutiniais šlovės spinduliais. Po manęs nors ir branduolinis karas ar tvanas, sako Karalius Saulė arba mūsų premjeras. Vytautas Landsbergis ragina išgirsti Trumpą ir dar daugiau prisipirkti auksinių šakučių iš anūko žmonos valdomų kontorų. Mes jam visada atleidžiame tokius fokusus, nes šeimos turtų krovimas Tėvynės gyvybingumo sąskaita yra lietuviškas sportas. Pamirškite krepšinį. Laisva pasaulinė prekyba? Galas? Kam Lietuvoje rūpi prekyba ar gamyba? Apsieiname be Rusijos rinkos, apsieisime ir be kitų pasaulio šalių rinkų. Ir be lietuvių apsieisime. (mokslas-studijos-ekonomika)

Anonimas

Anonimas portretas
koks cia pesimistas? seiliojasi??? o ir Trampas ne kvailys ! [griauti sutartis ir jis "neturi galiu Amerikos senbuviai ji nusluotu' jis tik LELE parlamento rankose. Tarpkitko:kuomet afrikieti issirinko 50 % amerikieciu bespalviu!! irgi verke...Prezidentas pries parlamenta tik marionete 0.

Titanikas

Titanikas portretas
Ji ir visas ES topas gyvena kaip trys bezdziones: negirdi (girdi tik save), nemato ir nekalba apie tai ka reikia (naivuoliai sapalioja kledesius... pries paskesdami). Belieka uzjausti ir gal ministere supras zodi BASTA?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių