F. Fillono žmona prabilo apie fiktyvių darbo vietų skandalą

  • Teksto dydis:

Prancūzijos konservatorių kandidato į prezidentus Francois Fillono (Fransua Fijono) žmona sekmadienį prabilo apie „fiktyvių darbo vietų“ skandalą, kuris gali sužlugdyti jo siekį tapti šalies lyderiu.

Buvęs premjeras tikisi savo rinkimų perspektyvas išsaugoti mitingu Paryžiuje, bet jam sunku atgauti iniciatyvą po savaitės, per kurią jį paliko ne vienas jo komandos narys.

Jie pasitraukė F.Fillonui atskleidus apie ketinamus jam pateikti kaltinimus dėl įtarimų, kad jis Britanijoje gimusiai savo žmonai ir dviem vaikams skyrė fiktyvius darbus parlamente.

Savo pirmame interviu nuo to laiko, kai pasigirdo šie įtarimai dėl beveik 900 000 išmokėtų eurų, Penelope Fillon (Penelopė Fijon) laikraščiui „Le Journal du Dimanche“ sakė, kad per ilgą savo vyro politinę karjerą atliko jam „daug įvairių darbų“.

Ji taip pat paragino savo vyrą „toliau eiti iki galo“, bet sakė, kad tik jis pats galėtų priimti sprendimą ar toliau kautis rinkimuose.

F.Fillonas, kuriam šeštadienį suėjo 63-eji, kažkada buvo favoritas rinkimų kovoje, kurioje Marine Le Pen (Marin Le Pen) siekia atvesti kraštutinius dešiniuosius į valdžią šioje svarbioje Europos šalyje.

Tačiau parama F.Fillonui po minėtų įtarimų smarkiai sumažėjo, dabar jis pagal populiarumą yra trečias po M.Le Pen ir 39 metų centristo Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono).

Prancūzijos parlamentarams leidžiama įdarbinti šeimos narius, bet tyrėjai aiškinasi, kokius darbus Penelope nudirbo, nes paaiškėjo, kad ji net neturėjo leidimo įeiti į Nacionalinės Asamblėjos pastatą.

„Jam reikėjo žmogaus daugybei įvairių darbų padaryti ir jei ne man, tai kažkam kitam jis būtų mokėjęs už jų padarymą, tad nusprendėme, kad tai būsiu aš“, – minėtam laikraščiui sakė Penelope.

Buvęs premjeras tvirtino, kad jam metami kaltinimai yra politiškai motyvuoti, ir net užsiminė manantis, kad už tyrimo stovi valdančiųjų socialistų vyriausybė.

Šeštadienį jis šalininkams sakė, kad jų oponentai bando juos „įbauginti“.

Pavojus konservatyviai Respublikonų partijai yra tas, kad pergalė rinkimuose, kurią jie kažkada tikėjosi lengvai pasiekti, gali išslysti iš rankų, jeigu F.Fillonas liks jų kandidatas.

Apklausos šiuo metu rodo, kad jis gali iškristi jau pirmajame rinkimų rate balandžio 23 dieną ir kad antrajame rate gegužės 7-ąją gali varžytis M.Le Pen ir E.Macronas.

Respublikonų sprendimų priėmimo institucija susitiks pirmadienį vakare – diena anksčiau nei planuota – ir „įvertins situaciją“, šeštadienį nurodė partija.

Paaiškėjus, kad policija penktadienį atliko kratą F.Fillono namuose Bose netoli Le Mano miesto šalies šiaurės vakaruose, spaudimas jam didėjo. Krata jo bute Paryžiuje buvo atlikta ketvirtadienį.

Kai kuriems partijos nariams raginant jį atsistatydinti, sekmadienio mitingas aikštėje priešais Eiffelio (Eifelio) bokštą parodys, kiek pasitikėjimo juo dar yra likę. Meteorologai prognozuoja stiprų lietų.

„Ponas Švarusis“

F.Fillonas lapkritį netikėtai laimėjo konservatorių kandidato rinkimus, vaizduodamas save kaip „Poną Švarųjį“, neturintį teisinių sunkumų kaip oponentai, ir žadėdamas atleisti pusę milijono valstybės tarnautojų.

Tačiau teiginiai apie jo išlaidas išprovokavo kritikų pastabas, kad jo moralinis autoritetas yra jau pakirstas.

Trečiadienį F.Fillonas atskleidė, kad kovo 15 dieną susitiks su tyrimą atliekančiais magistrato teisėjais ir bus apkaltintas. Jo žmonai taip pat turi būti pateikti kaltinimai.

Anksčiau F.Fillonas sakė, jog atsistatydins, jei taip įvyks, bet, daugelio savo padėjėjų nusivylimui, piktai kaltino teismų sistemą šališkumu ir pažadėjo tęsti kovą.

Virtinė F.Fillono kampanijos darbuotojų pasitraukė, o nedidelė centristų partija UDI „suspendavo“ savo paramą jam.

Šeštadienį penki Europos Parlamento nariai respublikonai paragino iki kovo 17 dienos termino paskirti kitą kandidatą.

Iki rinkimų likus septynioms savaitėms, 71 metų buvusio premjero Alaino Juppe (Aleno Žiupė) aplinka sako, kad jis yra pasirengęs perimti vadovavimą.

Tačiau A.Juppe, kuris yra laikomas artimesniu politiniam centrui negu F.Fillonas, taip pat turi nepageidautino bagažo: 2004 metais jis buvo lygtinai nuteistas kalėti dėl partijos finansavimo skandalo.

A. Juppe populiarumas

Vis dėlto penktadienį viena apklausa parodė, kad A.Juppe išsiveržtų į kampanijos lyderio poziciją, jeigu kandidatuotų.

Minimi finansiniai kaltinimai dar labiau padidino neaiškumą prieš prezidento rinkimus. 48 metų M.Le Pen, kurios kampanija remiasi į antiimigracinę ir euroskeptišką platformą, stengėsi pasinaudoti antipatija isteblišmentui; būtent ši antipatija iškėlė į valdžią JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) ir nulėmė „Brexit“ šalininkų pergalę per referendumą Didžiojoje Britanijoje.

Tačiau dabar apklausos rodo, kad M.Le Pen per antrąjį balsavimą pralaimėtų sparčiai kylančiam E.Macronui arba konservatorių kandidatui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių