Euroskeptiška Britanijos spauda džiaugiasi „Brexit“ pažadėtomis laisvėmis

  • Teksto dydis:

Britanijos išstojimą iš Europos Sąjungos palaikantys britų laikraščiai trečiadienį džiūgavo, kad Jungtinė Karalystė oficialiai įteikė pranešimą apie narystės Bendrijoje nutraukimą, tuo tarpu Europos žiniasklaidos tonas nebuvo toks entuziastingas, vienas laikraščių net perspėjo, kad „dar ne per vėlu“ apsigalvoti.

Daugumos britų laikraščių pirmuosiuose puslapiuose pasirodė nuotrauka, įamžinusi, kaip premjerė Theresa May (Tereza Mei) pasirašo oficialų pranešimą apie Britanijos ketinimą išstoti iš ES, nuo kurio prasidės dvejus metus užtruksiančios derybos dėl skyrybų.

Populiariausias šalies laikraštis „The Sun“ triumfuodamas parašė „Iki pasimatymo, ES“ (SEE EU LATER) ir „Išeiname nuo Doverio“, pastarojoje antraštėje paminėdamas arčiausiai kontinentinės Europos esančias Doverio baltąsias uolas.

„Pagaliau atėjo pati reikšmingiausia diena Britanijos šiuolaikinėje istorijoje“, – rašė laikraštis, kuris pridūrė trykštantis beribiu optimizmu, kad ateityje Britanija galės geriau kontroliuoti savo įstatymus, sienas ir prekybines sutartis.

Jis kritikavo „Pasiliekančiųjų branduolio pašaipų ir skaldantį įniršį... jų apokaliptinės retorikos komišką crescendo“, kuris po trečiadienio tebus „staugimas prieš mėnulį“.

„Šiandien tai realiai prasideda - ir mes to labai laukiame“, – rašė „The Sun“.

„LAISVĖ!“ – džiaugsmingai skelbė laikraštis „Daily Mail“, nepagailėjęs griežtų žodžių vis dar abejojantiems „Brexit'o“ sprendimu.

„Šiandien reikšminga diena Britanijai – diena, kurios dauguma nusivylusiųjų ES baiminosi niekada nesulaukti“, – parašė „Daily Mail“.

„Į begalybę ir dar toliau“

„The Daily Telegraph“ išspausdino karikatūrą, kurioje T.May vaizduojama kaip skrydžiui pasiruošęs animacinio filmo „Žaislų istorija“ (Toy Story) herojus Bazas Šviesmetis, stovinti ant britų vėliavos spalvų lovos užtiesalo ir raginanti: „Į begalybę ir dar toliau!!“.

„Tie, kurie jau seniai svajojo apie šią akimirką, tokiam tostui neatsispirs, – rašė „The Daily Telegraph“. – Už 50-ojo straipsnio inicijavimą ir neįmanomos svajonės įgyvendinimą. Ir už Britaniją, kurios ateitis yra kupina galimybių“.

Panašiai šia istorine akimirka džiaugiasi ir „The Daily Express“ savo vedamajame: „Tikrai džiugi diena“.

„Šiandien mes oficialiai pradedame procesą, kad būtų susigrąžinta teisė patiems priimti sprendimus dėl mūsų įstatymų, (nuspręsti) kaip leidžiami mūsų mokesčiai, su kuo mes prekiaujame ir kas gali atvykti į šią šalį“, – pareiškė „The Daily Express“.

„Istorijos akys stebi“

Laikraščiai, pasisakę už Britanijos pasilikimą Europos Sąjungoje, apie laukiantį dvejų metų išstojimo procesą rašė kur kas atsargiau.

„Istorijos akys stebi“, – parašė „The Times“ savo pirmajame puslapyje, kuriame taip pat išspausdino istorinį dokumentą pasirašančios T.May nuotrauką. Joje Th.May sėdi prie stalo, už kurio pastatyta nacionalinė vėliava „Union Jack“, o virš židinio kabo Britanijos pirmojo ministro pirmininko Roberto Walpole'o (Roberto Volpolo) portretas.

„The Guardian“ pirmajame puslapyje trečiadienį pasirodė sudėliota Europos žemėlapio dėlionė, iš kurios išimta Britanija.

„Šiandien Britanija žengia į nežinomybę“, – skelbė antraštė.

„Abi šalys yra suinteresuotos, kad derybų metu nauji santykiai būtų pertvarkyti taip, kad padarytų kuo mažiau žalos, – toliau rašoma vedamajame. -Tikras iššūkis yra tai, kad Theresos May visi tikslai veda prie tokio rezultato, kuris neabejotinai suardys britų ekonomiką ir greičiausiai padarys netiesioginės žalos likusiai ES“.

Pasak „The Financial Times“, švelnesnis Londono tonas kalbant apie Europos Teisingumo Teismo vaidmenį ir ruošiantis deryboms priimtas „Brexit“ skyrybų įstatymas, „atveria kelią (ieškoti) kompromiso“.

„Brangioji ES, atėjo laikas eiti“, – rašo „The Daily Mirror“ pirmajame puslapyje.

„Istorikai žvelgs į praeitį ir studijuos šį audringą periodą mūsų šalies istorijoje. Mes norime, kad jie pamatytų vieningą, palengvėjimą jaučiančią šalį“, – rašo redaktoriai.

„Durys vis dar atviros“

Europos didžiausių laikraščių pranešimai apie Londono oficialiai pradėtą „Brexit“ procesą buvo daugiausiai niūrus, kai kurie abejojo sėkminga proceso pabaiga.

Vokietijos laikraštis „Berliner Zeitung“ parašė „laišką Londonui“, kuriame perspėjo, kad trauktis „dar ne per vėlu“.

„Die Welt“, pamėgdžiodamas anglų kalbą su vokišku akcentu, parašė: Brangūs britai, durys vis dar atviros“ (Dear Brits, ze door is schtill open), o „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ perspėjo, kad skyrybos yra nelengvas dalykas.

„Dabar tai jau darosi rimta, – parašė laikraštis. – Niekas negali tikrai pasakyti, kas įvyks per artimiausius dvejus metus. Viena neabejotina – tai nebus piknikas!“.

Italijos „La Stampa“ reiškė susirūpinimą dėl Jungtinėje Karalystėje gyvenančių italų ir nežinomybės dėl jų ateities.

Prancūziškasis „Le Monde“ paskelbė: „Ponia Brexit pradeda skyrybas“, tuo tarpu „Le Figaro“ skyrė net du puslapius Britanijos „titaniško projekto“ „adieu“ Europai derybų klausimams.

„Jau tavęs pasiilgau! Arba ne“, – parašė „Liberation“, nupasakodamas du galimus ateities scenarijus.

Pagal vieną iš jų, „Brexit“ pasiteisina, Didžioji Britanija lieka vieninga, džiaugiasi dideliu savo ekonomikos augimu. Pagal antrąjį, Britanija „ekonomiškai dūsta“, praranda Škotiją, Šiaurės Airiją ir „pabrukusi uodegą sugrįžta, reikalaudama prisijungimo prie klestinčios ES“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
Paracetamolio kacape pasirase sau mirties nuosprendi,kuris bus ivykdytas po dvieju metu.

Svarbiausia ką padarė

Svarbiausia ką padarė portretas
tai atsiribojo nuo kvailo Merkelienės kvietimo ir privartinio jo vykdymo.Taip bus išsaugota jų civilizacija nuo juodų tarakonų antplūdžio bei islamo buožgalvių sugalvoto pasaulio užkariavimo

Politologas

Politologas portretas
Didžioji Britanija padarė tai , ką galima būtų pavadinti svarbiausiu įvykiu XXI amžiaus pasaulio istorijoje ... Idomu , ar EU kada nors suvoks ir išmoks "BREXIT" pamokas ?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių