Europos Teisingumo Teismas: ES prekybos sutartis turi ratifikuoti visos narės

  • Teksto dydis:

Visoms Europos Sąjungos prekybos sutartims privalus potencialiai ilgas ratifikavimo procesas, kuomet joms turi pritarti visos narės, paskelbė Europos Teisingumo Teismo generalinė advokatė. Tokia išvada turės pasekmių ketinantiems išstoti britams.

Didžioji Britanija tikisi po išstojimo iš Bendrijos greitai pasiekti prekybos susitarimą su ES. Tačiau ETT generalinė advokatė Eleonora Sharpston (Eleonora Šarpston) pabrėžė, kad prekybos sutartis turi ratifikuoti visos ES narės, dėl ko procesas tikrai užtruks. Tokia nuomonė buvo paskelbta dėl ES ir Singapūro dar 2013 metais pasirašytos sutarties.

Pasak E. Sharpston, ES ir Singapūro susitarimas „gali būti užbaigtas tik tuo atveju, jei ES ir jos valstybės narės veikia kartu“, teigiama ETT pranešime.

Skirtingai nuo Komisijos pozicijos, E. Sharspton pareiškė, kad kelios susitarimo dalis patenka į nacionalinės kompetencijos sritį, įskaitant ir „fundamentalias“ normas, susijusias su aplinkosaugos politika.

Verta paminėti, kad ETT neprivalo laikytis generalinio advokato nuomonės priimant galutinius sprendimus. Tačiau dažniausiai į šią nuomonę atsižvelgiama. ETT savo galutinį sprendimą turėtų skelbti ateinančių metų pradžioje.

Tokia nuomonė paskelbta praėjus vos keliems mėnesiams po to, kai mažytis Valonijos regionas vos nesužlugdė milžiniškos apimties ES laisvosios prekybos sutarties su Kanada, dėl kurio buvo derėtasi septynerius metus.

Kalbant apie sutartį su Singapūru, Europos Komisija manė, kad reikia tik ES Tarybos bei Parlamento.

„Mes atidžiai išnagrinėsime (ETT generalinės advokatės – BNS) nuomonę“, – sakė Komisijos atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių