Europos teisę ir žmogaus teises prižiūrinti komisija grįžo į Lenkiją

  • Teksto dydis:

Europos komisijos „Demokratija per teisę“ nariai jau antrą kartą šiemet tikrina demokratijos būklę Lenkijoje, šalies konservatorių vyriausybei atmetus ankstesnius komisijos pasiūlymus.

Europos Sąjunga aiškinasi, ar Lenkija laikosi Bendrijos „įstatymo viršenybės“, bendrų konstitucijos principų ir tradicijų. Lapkričio mėnesį į valdžią atėjusi nauja Lenkijos vyriausybė kritikuoja kai kurias ES politikos strategijas ir sako, kad tokia jos kontrolė prilygsta kišimuisi į šalies vidaus reikalus.

Venecijos komisijos atstovai, konstitucinės teisės ekspertai, pirmadienį susitiko su Lenkijos Aukščiausiojo Teismo vadove teisėja Malgorzata Gersdorf (Malgožata Gersdorf). Jie taip pat turėtų susitikti su Konstitucinio Tribunolo vadovu.

Komisijos atstovai pagrindinį dėmesį skiria Tribonolo sprendimams, kuriuos kuriam laikui buvo blokavusi vyriausybė.

Europos Sąjungos lyderiai taip pat kritikuoja Lenkijos vyriausybę dėl jos įvykdytų teisinės sistemos, žiniasklaidos ir policijos reformų. Europos Parlamentas trečiadienį turėtų priimti rezoliuciją šiuo klausimu.

Briuselis liepos pabaigoje davė Lenkijos vyriausybei tris mėnesius laiko atšaukti aukščiausios instancijos teismo pakeitimus ir nurodė, kad priešingu atveju bus taikomos sankcijos už Europos Sąjungos (ES) normų dėl teisinės valstybės ir demokratijos pažeidimą.

Be patenkinamo atsako per tris mėnesius Europos Komisija, Europos Parlamentas ar 10 valstybių narių grupė galės pasiūlyti atimti iš Lenkijos balsavimo teisę ES institucijose, jei ji bus kalta dėl rimtų ir nuolatinių teisinės valstybės principo pažeidimų.

Įtakingas PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) tada sureagavo komentaru, kad Europos Komisija veikia neteisėtai: „Šis procesas yra anapus ES sutarčių.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Lenkijoje yra geresnė ekonominė situacija,kam ją tiek kartų tikrinti, manau Lietuvoje šisi komijsijai yra darbo per akis,tačiau kažkodėl nemato nusižengimų,arba mūsų kiauliniai slepia patikrinimų rezultatus,kodėl nėra paviešinta ,ką kritikavo,ką nusprendė Europos sąjunga patikrinimo metu.Lietuvoje ji buvo taip pat.Kaip įvertino korupciją Lietuvoje?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių