Europos Sąjunga skelbia naujas sankcijas Sirijai

Europos Sąjunga (ES) pirmadienį susitarė paskelbti naujas sankcijas Sirijos režimui, uždrausdama prabangos prekių eksportą į šią šalį ir dar labiau suvaržydama įrangos, kuri gali būti naudojama represijoms prieš disidentus vykdyti, pardavimą, pranešė vienas diplomatas.

„Šios sankcijos bus paskelbtos Sirijai“, - diplomatas sakė po to, kai ES ambasadoriai pritarė šioms priemonėms prieš Bendrijos užsienio reikalų ministrų susitikimą Liuksemburge.

Suvaržymai prabangos prekių eksportui dar nėra apibrėžti, tačiau šiuo žingsniu siekiama simboliškai smogti Sirijos prezidento Basharo al Assado ir jo žmonos Asmos, gimusios Didžiojoje Britanijoje, prabangiam gyvenimo būdui.

„Sutuoktiniai Al Assadai, taip pat jų artimiausiai aplinkai ir režimo lyderiams reikia priversti suvokti, kad įvykiai Sirijoje taip pat paveiks jų asmeninį gyvenimą“, - pridūrė šaltinis.

Briuselis taip pat nusprendė išplėsti draudžiamų parduoti Sirijai dvejopos paskirties prekių, kurios gali būti naudojamos vidinėms represijoms arba represijų priemonių gamybai, sąrašą.

ES jau 14-ąjį kartą skelbia sankcijas Damaskui, Sirijoje nesiliaujant smurtui, nors šioje šalyje jau dirba Jungtinių Tautų (JT) paliaubų stebėtojai.

Rusija praeitą savaitę pasmerkė ES planuojamas naujas sankcijas.

„Mūsų pozicija dėl tokių sankcijų gerai žinoma, - sakė URM atstovas Aleksandras Lukaševičius. -  Laikome jas nepriimtinomis tarptautinės teisės požiūriu.“

ES prieš mėnesį sugriežtino priemones prieš Al Assadų šeimą, uždrausdama prezidento žmonai, motinai ir seseriai atvykti į Bendrijos šalis ir įšaldydama jų sąskaitas.

B.al Assado šeimos nariai minimi tarp 12 žmonių ir dviejų naftos bendrovių, kurie buvo įtraukti į Europos „juodąjį sąrašą“, kuriame dabar išvardyti iš viso 126 žmonės ir 41 juridiniai subjektai.

JT duomenimis, kas Sirijoje nuo demokratijos šalininkų protestų pradžios pernai kovą žuvo jau daugiau nei 9 000 žmonių, o stebėtojų organizacijos teigia, kad aukų skaičius jau didesnis nei 11 000.


Šiame straipsnyje: SirijaESsankcijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių