Europos laikraščiai ragina imtis veiksmų dėl pabėgėlių krizės

  • Teksto dydis:

Trylika populiarių Europos kairiosios pakraipos laikraščių ketvirtadienį paskelbė atvirą laišką, raginantį Europos vyriausybes „imtis ryžtingų veiksmų“ sprendžiant pabėgėlių krizę.

Laikraščių, tarp jų Britanijos „The Independent“, Vokietijos „Die Zeit“, Prancūzijos „Liberation“, Italijos „La Repubblica“ ir Ispanijos „El Pais“, paragino Europą atitolti nuo savo „sunkios praeities“ ir parodyti, kad ji yra „žemynas, pagrįstas solidarumo, lygybės ir laisvės principais“.

Redaktoriai pasiūlė švelninti šią krizę, sukuriant saugius kelius pabėgėliams, trokštantiems saugaus prieglobsčio Europoje, finansuojant atvykėlių priėmimo sistemą prie Europos išorinių sienų ir atsisakant vadinamųjų Dublino taisyklių, reikalaujančių prieglobsčio ieškantiems asmenims registruotis pirmojoje Europos Sąjungos šalyje, į kurią jie atvyko.

Laiške taip pat pasisakoma už „sąžiningesnį pasidalijimą“ pabėgėliais tarp ES šalių, raginama didinti pagalbą Artimųjų Rytų šalims, paveiktoms Sirijos konflikto, taip pat spausti kitas valstybes, tokias kaip Iranas, Rusija, Saudo Arabija, Turkija ir Jungtinės Valstijos mėginti užbaigti karą Sirijoje.

„Vis daugiau žmonių žūva, desperatiškai mėgindami išvengti karo ir persekiojimo, – nurodoma laiške. – Tačiau mėnesiai eina, o Europa daro per mažai ir per vėlai. Mes patiriame pabėgėlių katastrofą, bet nenoras veikti taip pat atskleidė rimtą politinę krizę.“

„Mūsų lyderiai turi parodyti drąsą ir įžvalgą, kad nesužlugdytų šio mūsų bendros europinės civilizacijos išbandymo. Turime veikti, ir turime veikti dabar“, – pridūrė laiško autoriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių