Europos Komisijos vadovo raginimas Didžiajai Britanijai – nesitraukti iš ES

  • Teksto dydis:

Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso (Žozė Manuelis Barozu) pirmadienį argumentavo, kad Didžiajai Britanijai, kurioje prieš rinkimus didėja euroskeptikų spaudimas, būtų geriau likti Europos Sąjungoje (ES), ir perspėjo, kad nuteikti prieš save sąjungininkus būtų „istorinė klaida“.

„Per kelis ateinančius metus Jungtinei Karalystei gali iškilti pasirinkimas: pasilikti arba pasitraukti iš Europos Sąjungos“, – kadenciją baigiantis 28 šalių bloko vykdomosios valdžios institucijos vadovas pareiškė savo kalboje Londone įsikūrusiame Karališkajame tarptautinių reikalų institute.

„Ar Jungtinė Karalystė galėtų apseiti be trupučio pagalbos iš savo draugų? Mano atsakymas – tikriausiai ne“, – sakė J.M.Barroso.

Stiprėjant euroskeptiškos Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) įtakai, premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) žadėjo iš naujo derėtis dėl Britanijos narystės Bendrijoje sąlygų ir surengti referendumą šiuo klausimu, jeigu bus perrinktas ateinančiais metais.

J.M.Barroso ragino politikus parodyti pasilikimo Europos Sąjungoje „privalumus“, reikšdamas susirūpinimą dėl „neigiamų ir klaidinančių pavaizdavimų... laikraščiuose nuo pirmadienio iki šeštadienio“.

„Man neramu, kad tiek mažai politikų šioje Lamanšo sąsiaurio pusėje yra pasiruošę pateikti tokius faktus, kokie jie yra“, – perspėjo jis.

Žiniasklaidoje pasirodžius pranešimų, kad D.Cameronas gali siekti suvaržyti migrantų iš ES atvykimą į Britaniją, J.M.Barroso sekmadienį sakė nacionaliniam transliuotojui BBC, kad tokie apribojimai kirstųsi su Europos direktyvomis.

„Bet koks vienašališkas limitas man atrodo neatitinkantis Europos įstatymų. Nes mums labai svarbus nediskriminacijos principas“, – pažymėjo jis.

„Judėjimo laisvė yra labai svarbus principas vidaus rinkoje: prekių, kapitalo, paslaugų ir žmonių judėjimas“, – sakė Europos Komisijos vadovas.

Laikraštis „Sunday Times“ šią savaitę pranešė, jog D.Cameronas aiškinasi galimybes nustatyti limitą migrantams iš ES išduodamų nacionalinio draudimo numerių, privalomų darbui Britanijoje, skaičių.

„Būtų istorinė klaida, jeigu dėl šių klausimų Britanija toliau nuteikinėtų prieš save savo natūralius sąjungininkus Vidurio ir Rytų Europoje, nors jūs buvote vieni iš stipriausių jų priėmimo gynėjų“, – aiškino J.M.Barroso.

Migracija į Britaniją iš kitų ES šalių, ypač iš naujųjų ir neturtingų Rytų Europos valstybių, yra jautri politinė tema Jungtinėje Karalystėje, o UKIP sienų kontrolę laiko vienu iš pagrindinių savo rinkimų programos punktų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių